Relație toxică: 20 de semne că trăiești într-o relație care îți dăunează

O relație toxică este una care îți provoacă mai mult rău decât bine. Îți prezentăm 20 de semne care ar trebui să te pună pe gânduri.

Dacă persoana iubită te bate, te jignește în mod repetat sau dacă suferi pentru că te înșală, este evident că relația nu este bună pentru tine – poate este chiar o relație toxică. Dar există și unele semne pe care nu le sesizezi atât de ușor, dar care sunt la fel de nocive. Citește punctele de mai jos și gândește-te bine dacă sunt valabile și pentru tine. Dacă te regăsești în multe dintre afirmațiile de mai jos, trăiești într-o relație toxică.

1. O relaţie toxică te face nefericit(ă)

Oricât de bine ți-ar merge pe alte planuri (profesional, financiar, etc.) și chiar dacă relația pare perfectă, tu simți că te face nefericit(ă).

2. Nu comunicați sau chiar vă evitați

Dacă nu există comunicare, nu se poate vorbi despre o relație. Până și cu un coleg sau o colegă de apartament comunici, deci nu se poate să nu comunici cu persoana iubită. Dacă s-a ajuns chiar la evitare (din partea unei persoane sau a amândurora), situația e gravă.

3. Lipsește încrederea

O relație sănătoasă de lungă durată are la bază încrederea. În momentul în care unul dintre parteneri (sau ambii) devine suspicios sau simte că nu poate avea încredere în persoana iubită, relația devine șubredă. Este vorba, aici, inclusiv despre gelozia excesivă și nefondată.

4. Nu te poți baza pe persoana iubită

Indiferent că este vorba doar de o simplă rugăminte sau despre ceva mai serios, trebuie să te descurci singur(ă), fiindcă persoana iubită nu te ajută. Face multe promisiuni, dar le încalcă întotdeauna.

5. Ai renunțat la personalitatea ta, la principiile și standardele tale

Înainte de relația aceasta, obișnuiai să te îmbraci la patru ace, dar acum nu o mai faci pentru că persoana iubită spune că doar arunci banii pe geam. Poate partenerul/partenera e rasist(ă), o persoană rea, etc., dar tu treci totul cu vederea. Ai renunțat la multe dintre obiceiurile tale sau la anumite trăsături pozitive de caracter doar pentru a fi pe placul persoanei iubite. Acestea sunt doar câteva exemple care arată că involuezi, deci relația asta nu e bună pentru tine.

6. Relația voastră e un lanț de minciuni

Te minți că relația merge bine, când nu este așa. Vă mințiți reciproc și/sau inventezi tot felul de scuze și explicații pentru a păstra, în ochii celor din jur, o imagine pozitivă despre relația voastră.

7. Dai totul, dar nu primești nimic

Când iubești cu adevărat, nu o faci pentru a primi ceva în schimb. Totuși, atunci când tu faci totul pentru ca relația să meargă bine, când faci orice pentru persoana iubită, dar aceasta nu apreciază efortul tău și nu îți oferă nimic, ceva nu e în regulă.

8. Multă energie negativă

Când există tensiuni și numai energie negativă între cei doi parteneri, cu greu va ieși ceva pozitiv din această relație. Nici măcar nu trebuie să se ajungă la tensiuni serioase: dacă nu te simți în largul tău în preajma partenerului/partenerei (îți este rușine, teamă, etc.), ceva nu este în regulă.

9. O relație toxică te seacă de putere

O relație sănătoasă te umple de fericire și de energie. Tu, în schimb, îți faci atâtea griji pentru relație și din cauza persoanei iubite încât te simți secătuit(ă) de putere: pe plan psihologic, emoțional și chiar fizic.

10. Vă certați întruna

Este normal ca un cuplu să se certe din când în când. Dacă, însă, vă certați zilnic, dacă sunteți irascibili în preajma celuilalt și reacționați agresiv, poate chiar cu ură, este clar că relația nu merge bine.

Relaţie toxică: femeie care plânge
Semne că trăiești într-o relație toxică (foto: Pixabay/Victoria_Borodinova)

11. Te critică non-stop

Oricât te-ai strădui, nimic din ceea ce faci nu este bine. Te critică non-stop, nejustificat și într-un mod neconstructiv, ba chiar grosolan. De multe ori, acest lucru este, de fapt, o expresie a frustrării și complexelor persoanei care critică. Dar e corect să își descarce aceste frustrări asupra ta?

12. Nu mai ai încredere în tine

Persoana iubită te-a criticat atât de mult, încât ai ajuns să crezi că nu ești bun(ă) de nimic și că nu meriți nimic mai bun. Nu mai ai deloc încredere în tine sau respect față de propria persoană.

13. Lipsă de respect față de tine și de dorințele tale

Totul trebuie să fie așa cum dorește persoana de lângă tine. Dorințele tale nu au nicio însemnătate. Nici pe tine ca persoană nu te (mai) respectă, arătând acest lucru chiar și când sunteți în public.

14. Nu te susține

Chiar dacă suntem într-o relație, e important să ne păastrăm propria personalitate și să ne ocupăm în continuare și de propriile proiecte, de job, etc. Dacă partenerul tău sau partenera ta nu te susține deloc (indiferent că e vorba de job, despre un hobby, etc.), te va ține în loc. Nu poți deloc să evoluezi, pentru că mereu renunți la planurile tale. Chiar și atunci când nu renunți la ele, nu ești motivat(ă) și nu te simți împlinit(ă), fiindcă nu ai cu cine să te bucuri de realizările tale.

15. O relaţie toxică scoate la iveală tot ce e mai rău în tine

Poate ai renunțat la unele obiceiuri pozitive, de exemplu nu mai faci sport, pentru că preferați să leneviți în fața televizorului. Sau poate fi vorba despre frustrări care se adună și te fac să te comporți mai urât. Ai ajuns la exasperare și, când vă certați, spui lucruri foarte urâte sau faci o criză de isterie. Dacă relația te face o persoană mai rea, poate ar fi bine să te reorientezi.

16. Lupte pentru control

Într-o relație sănătoasă, partenerii au drepturi egale. Dacă voi luptați mereu pentru a arâta cine e „mai tare“, cine câștigă mai mult, cine are ultimul cuvânt într-o discuție, relația nu e una benefică (pentru niciunul dintre voi).

17. Te simți încătușat(ă)

Nu mai ai nici urmă de independență și personalitatea ta dispare încet, încet. Ești dependent(ă) financiar, emotional sau în alt fel de persoana iubită. Nu poți ieși singur(ă) cu prietenii, partenerul/partenera te sufocă și/sau te ține ca în lanț. Chiar și dacă ai vrea să ieși din această relație, te temi de repercursiuni.

18. Persoana iubită este mereu victima

Atunci când apar conflicte între voi, persoana iubită sucește în așa fel treburile, încât ea pare victima. Tu ești vinovat(ă) pentru tot ce se întâmplă rău între voi. Acesta e șantaj psihologic, care îți dăunează.

19. Invidie în loc de susținere

După cum menționam mai devreme, e foarte important ca persoana iubită să te susțină. Dacă, în afară de indiferență, mai apare și invidie, lucrurile nu stau deloc bine. Partenerul/partenera ar trebui să fie mândru/mândră de ceea ce realizezi tu – nu să-ți bage bețe-n roate sau să te descurajeze doar pentru că el/ea nu are la fel de mult succes.

20. Nesiguranță privind relația

Pentru noi toți este foarte important să ne simțim în siguranță în relație. Să știm că partenerul ne iubește și luptă alături de noi pentru a depăși greutățile. Dacă, însă, persoana iubită amenință după fiecare discuție mai aprinsă că te părăsește (revenim la șantajul emoțional), dacă lupți numai tu pentru a salva relația sau, mai rău, partenerul/partenera chiar caută nod în papură și sabotează relația – atunci poate chiar e mai bine să vă despărțiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!