Adormirea Maicii Domnului: Se urează „La Mulţi Ani” de Sf. Maria Mare?

Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai importante sărbători religioase. Dar este corect să urezi „La Mulţi Ani” în această zi?

În România, peste două milioane de persoane poartă numele Maria, Mariana, Ana-Maria, Marian, Marinel, sau alte derivate ale numelui Fecioarei Maria. Aceste persoane îşi serbează ziua onomastică în 15 august (Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare) şi în 8 septembrie (Naşterea Maicii Domnului, Sfânta Maria Mică).

Dar poate ai auzit şi tu că în data de 15 august nu se cade să urezi cuiva „La Mulţi Ani”. Întrucât este vorba despre trecerea în nefiinţă a Fecioarei, se consideră că nu este bine să faci o astfel de urare. Comportamentul ar trebui să fie mai degrabă unul solemn, de parcă am fi la un priveghi sau la o înmormântare. Aşa se spune în popor – dar cum este corect?

Ce sărbătorim în 15 august şi ce spune Biserica?

Biserica sărbătoreşte în 15 august cea mai importantă sărbătoare dedicată Fecioarei Maria. Este, însă, greştit să ne luăm doar după numele acestei sărbători, mai bine zis după numele în limba română. „Adormirea Maicii DomnuluI” pune accentul pe decesul Fecioarei Maria – când, de fapt, Biserica (în special cea din Occident) sărbătoreşte în această zi mutarea Mariei la cer. În limba germană, sărbătoarea se numeşte „Mariä Himmelfahrt” („Urcarea Mariei la cer”) sau „Mariä Aufnahme in den Himmel” („Primirea Mariei în cer”). La fel, în multe alte limbi se foloseşte un termen care înseamnă „acceptare, primire”, deci primirea Mariei în ceruri: „Assumption of Mary” (engleză), „Assomption de Marie” (franceză), „Asunción de María” (spaniolă), „Assunzione di Maria” (italiană).

Inclusiv în iconografia occidentală şi în picturi Maria este prezentată mai degrabă urcând spre cer. Iar, în lucrările care o arată pe patul de moarte, de cele mai multe ori vedem cum cerul este deschis, Isus coboară lângă mama sa sau apar măcar îngeri care o conduc pe Fecioară spre cer.

Moartea Fecioarei de Hugo van der Goes (detaliu)
Moartea Fecioarei de Hugo van der Goes (detaliu)

Deşi se mai numeşte şi „Paştile de vară”, în această zi nu sărbătorim o a doua înviere. Maria nu a înviat, ci a fost „mutată”, luată de fiul său de pe pământ spre ceruri. De altfel, inclusiv faptul că Maria ar fi murit este contestat. În Bilbie, nu este pomenit nimic ce are legătură cu această sărbătoare – iar unii credincioşi consideră că Maria a fost luată la ceruri încă înainte de a deceda.

În orice caz, sărbătorim în această zi trecerea în viaţa veşnică a Maicii Domnului. Prin urmare, nu este deloc greşit să ne veselim sau să urăm cuiva „La Mulţi Ani”. De altfel, toate sărbătorile dedicate sfinților, praznicele împărătești și duminicile sunt considerate de Biserica ortodoxă a fi veşti bune.

Urare de Sfânta Maria Mare: Cum e cel mai bine să procedezi?

Am stabilit, deci, că Biserica nu consideră urările de 15 august a fi o greşeală. Indiferent dacă hotărăşti să faci o urare sau nu, decizia ta nu este greşită. Vei lua decizia în funcţie de cum simţi tu că este mai bine. În cazul în care ştii părerea persoanei sărbătorite, respectă dorinţa acesteia. Dacă o Maria sau Mariana ţi-a atras atenţia că nu e bine să îi urezi „La Mulţi Ani” în 15 august, atunci nu face acest lucru.

Pentru cei care nu se pot hotărî, mai există o alternativă. Nu îi ura direct „La Mulţi Ani”, dar trimite-i un alt mesaj persoanei în cauză. Spune-i, de exemplu, că te gândeşti la ea în această zi de sărbătoare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!