Alegeri prezidenţiale 2019: Cum te înscrii pentru a vota în străinătate

Pentru românii din diaspora se schimbă unele reguli privind alegerile. Iată ce trebuie să ştii dacă vrei să votezi într-o secţie de votare din străinătate.

Aici afli cum te poţi înscrie pentru a alege în secţia de votare preşedintele României, în noiembrie 2019. Te rugăm să citeşti cu atenţie toate informaţiile.

Pentru a afla şi alte detaliile despre alegeri (documente necesare, votul prin corespondenţă, etc.), te rugăm să citeşti articolul Alegeri prezidenţiale 2019, în diaspora: Cum votează românii din străinătate.

Când au loc alegerile prezidenţiale din România?

Următoarele alegeri prezidenţiale vor fi organizate în 10 noiembrie 2019. Dacă va exista un al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în 24 noiembrie 2019.

În ultimii ani au existat probleme la secţiile de votare din străinătate. Multe persoane nu au mai reuşit să voteze. Pentru a evita astfel de probleme la următoarele alegeri, românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile:

  • Vineri, 8 noiembrie, între orele 12.00 – 21.00 (ora locală)
  • Sâmbătă, 9 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 (ora locală)
  • Duminică, 10 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 (ora locală)

Al doilea tur de scrutin:

  • Vineri, 22 noiembrie, între orele 12.00 – 21.00 (ora locală)
  • Sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 (ora locală)
  • Duminică, 24 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 (ora locală)

Cum pot vota românii din străinătate?

Cetăţenii români din diaspora pot vota direct în secţia de votare sau prin corespondenţă. (Click aici pentru detalii despre votul prin corespondenţă).

Important: indiferent de varianta aleasă, trebuie să te înscrii pe listele electorale. Data-limită pentru înscriere este 11 septembrie 2019, ora 23:59.

Cum mă înscriu pe lista electorală pentru a participa la alegeri?

Pentru a te înscrie pe lista electorală şi a vota într-o secţie de votare din străinătate, trebuie să foloseşti formularul online al Autorităţii Electorale Permanente (AEP). În momentul în care te înscrii pentru lista electorală permanentă din străinătate, pentru respectivul scrutin datele tale vor fi şterse de pe listele electorale din România.

Formularul ce trebuie completat este disponibil doar până în data de 11 septembrie 2019, ora 23:59. Acestea sunt datele care trebuie trecute:

  • nume şi prenume
  • cod numeric personal (CNP)
  • adresă e-mail (la care mai ai acces, fiindcă aici vei primi confirmarea înregistrării)
  • numărul de telefon (nu este obligatoriu, îl introduci doar dacă vrei să primeşti actualizări despre opţiunile tale)

Când introduci numele si CNP, e posibil să primeşti un mesaj: datele tale nu există pe lista electorală. Noi am reintrodus datele (care nu erau greşite) şi a funcţionat, nu am mai primit respectivul mesaj.

Important: Pe lângă datele trecute în formular, trebuie să trimiţi trimiţi (upload) şi o copie scanată sau o fotografie a actului de identitate.

Nu uita să bifezi căsuţa privind politica de confidenţialitate şi prelucrarea datelor. Dacă toate datele sunt corecte şi ai intrudus şi codul capcha, trimiţi cererea.

Vei primi prin e-mail confirmarea că formularul tău a fost transmis.

Pentru ca înscrierea să fie finalizată, trebuie să verifici mesajul primit de la AEP prin e-mail şi să confirmi înscrierea, apăsând pe linkul primit. Acel link este valabil 24 de ore de la primirea e-mailului.

Dacă nu ai primit mesajul în cel mult câteva minute de la trimiterea formularului, verifică neapărat şi folderul „Spam”.

Chiar şi după confirmarea primirii formularului, nu eşti încă înscris(ă) pe listele electorale. AEP verifică datele transmise şi te va anunţa (tot prin e-mail) dacă înregistrarea e valabilă. Acest proces poate dura până la 30 de zile.

Pot edita sau anula cererea de înscriere pe listele electorale?

Da, ai posibilitatea să editezi sau chiar să anulezi cererea. După ce ai confirmat că adresa de e-mail e valabilă, primeşti încă un mesaj de la AEP, cu numărul de înregistrare al cererii. În acelaşi e-mail vei găsi şi un link spre o pagină unde poţi edita sau anula cererea.

Ce se întâmplă dacă nu mă înscriu?

Chiar dacă nu te înregistrezi, vei putea vota în străinătate. Doar că trebuie să te înscrii, când eşti în secţia de votare, pe o listă electorală suplimentară.

Ce se întâmplă dacă m-am răzgândit şi nu mai merg sau dacă votez în altă localitate?

Nu am găsit informaţii oficiale despre neprezentarea la vot, dar pornim de la ideea că nu se va întâmpla nimic dacă nu votezi. Nici în timpul procesului de înregistrare nu au existat informaţii cum că, prin trimiterea formularului, ne-am obliga să participăm la vot. La fel ca atunci când votai în România, numele tău apare pe lista electorală permanentă (dacă te-ai înregistrat), dar fără semnătura ca ai votat.

Dacă doreşti să votezi în altă localitate decât cea trecută în formular, în noua secţie de votare va trebui să te treci pe lista electorală suplimentară.

Pot vota dacă sunt în concediu în străinătate?

Da, românii care sunt în concediu în străinătate în ziua alegerilor pot vota.

Dacă doreşti să faci acest lucru şi ştii la care secţie vei vota, te poţi înscrie folosind formularul numit mai sus. În acest caz, datele tale vor fi şterse, pentru respectivul scrutin, de pe lista electorală permanentă din România.

Cine nu doreşte să se înregistreze online, poate merge direct la secţia de votare şi se înscrie acolo pe lista electorală suplimentară.

Lista candidaților la președinție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!