Alegeri prezidenţiale 2019: Cum votează românii din străinătate

Schimbări importante privind votul din diaspora: din noiembrie 2019, există noi reglementări pe care românii din străinătate trebuie să le respecte la alegeri. Află din acest articol cele mai importante informaţii.

În urma problemelor care au apărut la secţiile de votare din străinătate la alegerile din ultimii ani, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit noi reguli privind procesul de votare.

Când au loc următoarele alegeri prezidenţiale în România?

Votul pentru desemnarea preşedintelui României va avea loc în 10 noiembrie 2019. O schimbare importantă pentru românii din străinătate: secţiile de votare din afara ţării vor fi deschise timp de trei zile! Programul este următorul:

  • Vineri, 8 noiembrie, între ora 12.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)
  • Sâmbătă, 9 noiembrie, între ora 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)
  • Duminică, 10 noiembrie, între ora 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)

Când va fi al doilea tur de scrutin?

Dacă niciunul dintre candidaţi nu reuşeşte să adune 50% + 1 din voturile populaţiei, se va organiza un al doilea tur de scrutin. În România, cetăţenii sunt chemaţi la vot în 24 noiembrie. În străinătate, românii pot vota din nou timp de trei zile, între 22-24 noiembrie:

  • Vineri, 22 noiembrie, între ora 12.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)
  • Sâmbătă, 23 noiembrie, între ora 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)
  • Duminică, 24 noiembrie, între ora 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)

Cum pot vota românii din străinătate?

Există două moduri în care românii din dispora îşi pot exprima votul:

Atenţie! În ambele cazuri – dar mai ales pentru votul prin corespondenţă – alegătorii trebuiau să se înscrie pe listele electorale, folosind un formular online. Data-limită a fost 11 septembrie 2019. Te rugăm să citeşti informaţiile detaliate, pe care le-am publicat în articole separate.

Documente necesare pentru a putea vota la alegeri

Românii care locuiesc şi doresc să voteze în străinătate trebuie să prezinte, când sunt în secţia de votare, un document de identitate valabil în ziua alegerilor.

Oricare dintre următoarele este considerat a fi document de identitate: cartea de identitate, buletinul de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, (în cazul elevilor din şcolile militare) carnetul de serviciu militar.

În anii trecuţi, s-au solicitat şi documente privind reşedinţa în străinătate. Pentru actualele alegeri, nu s-a comunicat că acestea ar fi necesare. Dar, dacă ai la îndemână un astfel de document, nu ar fi rău să îl ai la tine în ziua alegerilor. O listă cu documentele care atestă reşedinţa în străinătate, în funcţie de ţara în care locuieşti, găseşti aici.

Unde pot vota? Unde există secţii de votare?

Ministerul Afacerilor Externe a publicat o hartă interactivă cu toate secţiile de votare existente în străinătate. În cele mai multe cazuri, este vorba despre sediul Ambasadei/Consulatului. Pentru a accesa harta, apasă aici. Când se deschide noua fereastră, foloseşte simbolurile „plus” şi „minus” din colţul din dreapta, jos, pentru a mări harta şi a găsi locaţia dorită.

Articol: Lista secţiilor de votare din diaspora

Cum se poate solicita deschiderea de secţii de votare suplimentare?

Cetăţenii nu pot soilicita în mod direct suplimentarea numărului de secţii disponibile pentru alegeri. Dar: înscrierea pe listele electorale este considerată a fi şi cerere de înființare de secție de votare.

AEP analizează formularele transmise de alegători. Pentru localităţile sau grupurile de localităţi apropiate pentru care se înscriu cel puţin 100 de alegători şi unde nu există deja o secţie, AEP poate cere Ministerului Afacerilor Externe înființarea de secții de votare suplimentare (cu acordul autorităţilor locale).

Pot vota dacă sunt în concediu în străinătate?

Da, poţi vota pentru alegerile prezidenţiale chiar dacă eşti în concediu în străinătate.

Dacă ştii deja în ce oraş te vei afla şi la ce secţie vei putea vota, ai posibilitatea să te înscrii şi tu pe listele electorale din străinătate (detalii mai sus). În acest caz, datele tale vor fi şterse de pe listele din România. Dacă nu doreşti să te înscrii, poţi merge şi spontan la secţie, unde te vei înscrie pe o listă electorală suplimentară.

Articol: Lista candidaților la președinție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!