Aluat de pizza – rețeta originală

Dacă vrei să faci o pizza ca în Italia, aluatul este cel mai important. Iată rețeta italienească originală pentru aluat de pizza.

Aluat de pizza – ingrediente (pentru 4 pizze)

  • 1 kg făină
  • 25 g drojdie proaspătă sau 2 lingurițe drojdie uscată
  • 600 ml apă caldă
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 2 lingurițe zahăr
  • 1 linguriță și jumătate sare
Aluat de pizza – rețeta originală, ca în Italia

Aluat de pizza – mod de preparare

Durata de preparare: 20 minute | Durată dospire: 2-4 ore

  • Într-un castronaș, amestecă drojdia cu apa caldă (nu fierbinte!), până se dizolvă drojdia.
  • Toarnă toată făina pe masă (pe o placă de lucru). Fă o adâncitură în grămada de făină (să arate ca un vulcan). În acea adâncitură, toarna drojdia cu apă, uleiul de măsline, sarea și zahărul.
  • Amestecă ingredientele și apoi frământă aluatul aproximativ 10 minute (5 minute, dacă folosești un mixer). Nu uita să pudrezi făină pe suprafața de lucru, pentru ca aluatul să nu se prindă. Consistența ideală ai obținut-o când aluatul nu are cocoloașe, e puțin moale și elastic.
  • Unge un castron mai mare cu ulei de măsline și pune aluatul în castron. Unge și aluatul cu puțin ulei de măsline.
  • Acoperă castronul cu un prosop curat de bucătărie sau cu folie de plastic. Și lasă aluatul la dospit cel puțin două ore. Cu cât îl lași mai mult la dospit, cu atât va fi mai pufos aluatul atunci când pizza este gata. Poți să îl folosești și nedospit, dacă dorești un aluat foarte subțire și crocant (atenție: în acest caz, să nu pui prea multe ingrediente deasupra).
  • După ce aluatul a crescut, îl întinzi cu făcălețul și îl așezi în tavă. În mod ideal, folosești o tavă rotundă, cu marginile joase, dar poți folosi și o tavă dreptunghiulară. Peste aluat pui ingredientele dorite: sos de roșii, mozarella, ciuperci, șuncă, salam, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *