Babele: Tradiţii şi obiceiuri de Zilele babei (1-9 martie)

În 1 Martie, încep Zilele babei. Conform tradiţiei, în această zi trebuie să îţi alegi o „babă”, care îţi va arăta cum îţi va merge tot anul.

Ziua de 1 Martie era considerată, în Roma antică, începutul noului an. În România, această zi este strâns legată de legenda Babei Dochia şi de tradiţia Mărţişorului, respectiv acum încep Zilele babei. Baba Dochia reprezintă anul vechi, care se încheie, în timp ce Mărţişorul reprezintă primăvara şi revenirea la viaţă.

În 1 Martie, încep Zilele babei – care durează 9 zile (12 zile, în Maramureş). În prima zi a luni, ne alegem o „babă”, adică o dată anume între 1 şi 9 martie. Se spune că vremea din acea zi indică ce fel de an vom avea:

  • vreme frumoasă, soare: un an bun, fericire, noroc
  • ploaie, nori, furtună: an dificil, supărare, lacrimi
  • ninsoare: an plin de belşug şi de realizări

Legenda Babei Dochia

Legenda spune că Baba Dochia era mama lui Dragobete. Atunci când acesta s-a însurat şi a adus în casă o noră împotriva dorinţei Babei, aceasta a trimis-o pe noră să lucreze pe vremea rece a iernii. În unele regiuni, legenda spune că a trimis-o la cules fragi. Alte versiuni ale legendei spun că a trimis-o la râu să spele lână – atât de bine până lâna neagră devine albă.

Nora primeşte ajutor divin: Dumnezeu, Isus Hristos, Sfântul Petru sau un înger o ajută – din nou variază în funcţie de zonă. Când nora ajunge acasă şi Baba Dochia vede că a avut succes, crede că a venit primăvara. Îşi pune pe ea 9 cojoace (sau 12, în Maramureş) şi urcă cu oile la munte. Pe drum, îi este cald. Rând pe rând, îşi dă jos toate cojoacele. Însă, când ajunge la munte, este atât de frig încât îngheaţă, iar mai târziu se transformă în stâncă. Aşa se spune că s-au format stâncile Babele din masivul Bucegi.

Mărţişor în 1 Martie: Origini, obiceiuri, tradiţii

Cum este aleasă baba?

Există două feluri în care este aleasă baba. Cea mai răspândită variantă este cea în care, în 1 Martie, fiecare alege după bunul plac o babă, o zi între 1 şi 9 martie.

În unele zone, în special în Moldova, obiceiul este altul: baba se stabileşte în funcţie de ziua de naştere. Persoanele născute între data de 1 şi 9 a unei luni au baba în ziua corespunzătoare. Exemplu: o persoană născută în 5 septembrie va avea baba în 5 martie. Cine s-a născut în data de 10 sau după, trebuie să adune numerele până rămâne o singură cifră – care va fi baba.

Exemple:

  • persoană născută în 14: 1 + 4 = 5, deci baba e în 5 martie
  • persoană născută în 29: 2 + 9 = 11; 1 + 1 = 2, baba e în 2 martie

Obiceiuri legate de Zilele babei

Obiceiul alegerii unei babe este răspândit în întreaga ţară. În Maramureş, Zilele babei durează 12 zile. Tot în această regiune, în primele zile ale lui martie se bate la uşi, pentru ca iarna să plece din case. În alte zone, se bate pământul cu ciomege, tot pentru a alunga frigul. În Ardeal, perioada aceasta se numeşte şi „Vântoasele”, din cauza vremii schimbătoare.

În general, chiar dacă şi-au pierdut semnificaţia iniţială, obiceiurile acestor zile sunt legate de noul an agricol şi de muncile în gospodărie. Printre ritualurile arhaice care se practicau (şi se mai practică în unele zone) se numără afumarea curților și anexelor gospodărești, scoaterea stupilor de la iernat, scoaterea plugului, etc.

După Zilele babei, urmează Zilele moşilor, despre care se crede că aduc vreme frumoasă.

Mărţişor în 1 Martie: Origini, obiceiuri, tradiţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *