Ce şi când este Black Friday? De ce e Vinerea neagră la eMAG & Co.

În luna noiembrie, peste tot sunt reduceri de Black Friday. eMAG, Media Galaxy, Flanco, Altex etc. au oferte speciale. Dar ce exact reprezintă această campanie?

Black Friday înseamnă, tradus în limba română, „Vinerea neagră”. Dacă acum te gândeşti cumva la vinerea dinaintea Paştelui, eşti departe de adevăr. Black Friday are loc în luna noiembrie şi nu este o sărbătoare religioasă. Mai degrabă o sărbătoare pentru comercianţi.

La fel ca multe alte zile speciale pe care le sărbătorim în România doar de câţiva ani (gen Valentine’s Day sau Halloween), Black Friday este o zi „importată” din Statele Unite ale Americii.

Black Friday: Istoric

În SUA, în a patra zi de joi a lunii noiembrie se sărbătoreşte Thanksgiving, Ziua Recunoștinței. În funcţie de religie, americanii îi mulţumesc în această zi lui Dumnezeu pentru recolta bogată, dar şi pentru alte lucruri pozitive din ultimul an. Thanksgiving este prin excelenţă o sărbătoare a familiei. Americanii călătoresc şi mii de kilometri pentru a petrece această zi alături de familie.

Vinerea dintre Thanksgiving şi sfârşitul de săptămână este una „moartă” în multe domenii. Fiindcă foarte multe persoane îşi iau concediu, tocmai pentru a fi cu familia de joi până duminică, respectiv pentru a putea călători.

Comercianţii profită de această zi în care lumea nu e la muncă: din anii 1950, în această vineri magazinele oferă reduceri substanţiale de preţ. Totodată, acum începe sezonul de vânzări dinaintea Crăciunului. Termenul „Black Friday” a apărut mai târziu. În anii 1960, poliţiştii din Philadelphia îl foloseau pentru a descrie haosul care se producea în această vineri în magazine şi în trafic. Încet-încet, termenul a fost preluat de comercianţi şi s-a răspândit şi în afara graniţelor SUA.

Black Friday este ziua reducerilor de preţ.
Black Friday este ziua reducerilor de preţ.

Black Friday în România

eMAG şi Flanco au introdus această campanie şi în România, în 2011. În ţara noastră, Vinerea neagră are loc cu o săptămână înaintea tradiţionalului Black Friday american. În 2019, americanii au Black Friday în 29 noiembrie. În România, este în 22 noiembrie.

Între timp, multe magazine (mai ales cele online) încep campania deja cu o săptămână sau chiar două înainte. Și oferă reduceri inclusiv sâmbăta şi dumica de după Vinerea neagră. Dacă vrei să cumperi produse scumpe (de exemplu electrocasnice de mari dimensiuni: frigider, televizor, maşină de spălat), îţi recomandăm să îţi faci timp şi să te uiţi ce oferte au magazinele. Cu puţin noroc, cumperi unele produse la jumătate de preţ.

Cyber Monday, Cyber Week şi alte alternative

Pentru că vânzările cresc şi magazinele au un profit uriaş în Vinerea neagră, desigur că doresc să extindă perioada de cumpărături. În special în mediul online s-au răspândit şi campaniile Cyber Monday şi Cyber Week: persoanele care sunt prea ocupate să cumpere direct în magazin sau petrec timp cu familia în acea vineri, pot cumpăra produse la preţ redus în lunea de după Black Friday sau chiar toată săptămâna care urmează.

Cel mai mare magazin online din lume, Amazon, mai are şi o altă campanie asemănătoare, dar în luna iulie. Campania „Prime Day” a fost introdusă în 2015.

Tot în noiembrie, dar cu dată fixă (11.11.) este Singles’ Day – o zi a reducerilor lansată iniţial în China şi care s-a răspândit şi în alte ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!