Chifteluţe suedeze ca la IKEA: Köttbullar – reţetă originală

Îţi plac la nebunie chifteluţele suedeze de la IKEA şi ai vrea să le prepari şi tu acasă? Iată reţeta originală pentru chiftele Köttbullar.

Lanţul IKEA este renumit pentru mobila şi produsele sale – dar şi pentru chifteluţele Köttbullar pe care le vinde în restaurantele din magazine. Delicioasele chiftele suedeze le poţi prepara şi tu. Pentru cei care nu reuşesc să ajungă la magazin (din cauza pandemiei, fiindcă nu există IKEA în oraşul lor etc.), compania a dezvăluit reţeta originală.

Chifteluţe suedeze – ingrediente (4 porţii)

Ingrediente pentru chifteluţe:

  • 500 g carne tocată de vită
  • 250 g carne tocată de porc
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 1 căţel de usturoi tocat
  • 100 g pesmet
  • 1 ou
  • 5 linguri lapte
  • sare şi piper
  • puţin ulei pentru prăjit

Ingrediente pentru sos:

  • 40 g unt
  • 40 g făină albă
  • 300 ml supă – doar zeama (ideal: 150 ml supă de vită, 150 ml supă de legume)
  • 150 ml smântână de tipul double cream/crème double (foarte grasă, cu cel puţin 40% grăsime)
  • 2 linguriţe sos de soia
  • 1 linguriţă muştar Dijon

Atenţie: vei avea nevoie şi de un recipient (cu capac) ce poate fi folosit în cuptor (vas yena etc.).

Chifteluţe suedeze Köttbullar
Chifteluţe suedeze Köttbullar (foto: IKEA)

Köttbullar ca la IKEA – mod de preparare

  • Combină carnea de vită şi cea de porc. Frământ-o cu mâinile până se omogenizează şi nu mai are cocoloaşe. Adaugă ceapa, usturoiul, pesmetul, oul şi amestecă. Apoi adaugi laptele, sare şi piper după gust şi amesteci din nou.
  • Formează chifteluţele. Aşează-le pe o farfurie şi pune-le în frigider pentru două ore. Astfel, chifteluţele nu se destramă când le prăjeşti.
  • Încălzeşte puţin ulei într-o tigaie, la foc mediu. Când uleiul e fierbinte, aşează chiftelele uşor în tigaie. Prăjeşte-le pe toate părţile
  • Când chifteluţele sunt maronii pe toate părţile, mute-le din tigaie în vasul pentru cuptor. Încălzeşte cuptorul la 180 de grade (cuptor pe gaz) sau 160 de grade (cuptor electric). Lasă chiftelele în cuptor timp de 30 de minute.
  • Pentru a face sosul, topeşte într-o tigaie 40 g unt. Presară 40 g făină şi amestecă timp de 2 minute. Toarnă supa, amestecând în continuare. Adaugă smântâna, sosul de soia şi muştarul. Lasă să fiarbă la foc mic, până se îngroaşă sosul.
  • Când chifteluţele şi sosul sunt gata, se servesc cu cartofi fierţi natur, piure sau prăjiţi.

Şi mai multe reţete (inclusiv de post, reţete vegetariene/vegane etc.) poţi primi prin e-mail. Abonează-te şi vei primi mesaj atunci când publicăm articole noi:

Tiramisu – reţetă originală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!