Coronavirus: Simptome, recomandări, informaţii, răspunsuri

Cazurile de coronavirus s-au înmulţit şi în România. Simptome, măsuri de precauţie şi alte informaţii importante găseşti în acest articol.

Apasă pe tema care te interesează pentru a sări direct la informaţiile dorite:

Imortant: * Acest articol are rol informativ şi nu a fost scris cu scopul de a crea panică. * Actualizăm regulat articolul, dar în special informaţiile privind deciziile autorităţilor se schimbă de la o oră la alta. Îţi mulţumim pentru înţelegere, în cazul în care nu am reuşit să completăm/modificăm articolul imediat. * Autorii acestui text nu sunt medici sau experţi în domeniul virologiei. Scopul nostru este de a aduna într-un singur articol informaţii oficiale, furnizate de experţi, care răspund la principalele întrebări ale publicului în această perioadă (şi pe care le prezentăm într-un mod cât mai neutral posibil).

De unde a venit coronavirusul?

Coronavirusul a apărut prima dată în China, în decembrie 2019. Întrucât primele cazuri au apărut într-o piaţă unde se vând animale vii, se prespunue că virusul s-a transmis de la animal (cel mai probabil de la lilieci) la om.

Pe platformele sociale (în special Facebook), sunt distribuite tot felul de alte informaţii, de exemplu că ar fi un virus creat de chinezi, americani sau ruşi. Cât timp aceste afirmaţii nu se pot dovedi, îţi recomandăm să le tratezi cu scepticism, putând fi vorba despre informaţii false lansate de anumite grupuri de interese, teorii ale conspiraţiei etc.

Cum se răspândeşte COVID-19?

Coronavirusul se răspândeşte foarte rapid. Din informaţiile pe care experţii le deţin până acum, se transmite prin stropi de salivă, atunci când cineva strănută sau tuşeşte. Dacă bolnavul nu îşi acoperă gura, stropii pot sări la o distanţă de aproape doi metri. Cine se află în apropiere, riscă să inhaleze stropii şi să se infecteze. Sărutul este, desigur, un alt mod prin care se transmite.

S-a constatat că virusul poate supravieţui câteva zile şi pe suprafeţe. Asta înseamnă: dacă, de exemplu, cineva a strănutat în timp ce era la masă şi nu şi-a acoperit gura, există riscul ca şi alte persoane care ating acea masă să ia boala. De asemenea, dacă persoana care a strănutat şi-a dus mâna la gură, dar apoi nu s-a spălat şi şi-a folosit mâna pentru a deschide uşa, cei care ating ulterior clanţa se pot îmbolnăvi şi ei.

Dacă doreşti să ştii în ce ţări şi în ce măsură s-a răspândit virusul, foloseşte harta coronavirus.

E cazul să intru în panică? Pentru cine e periculos virusul?

Indiferent cât de gravă ar deveni situaţia, păstrează-ţi calmul şi ajută-i şi pe alţii să rămână calmi. E important să fii precaut(ă), dar fără a da în isterie, fără a distribui informaţii care crează panică etc.

După cum scriam şi mai sus, coronavirusul se răspândeşte foarte repede. Dar cazurile grave sau chiar de deces sunt rare. Dimpotrivă: multe pesoane nici măcar nu au simptome (dar transmit virusul!). Ir 80 la sută dintre bolnavi se însănătoşesc fără a urma un tratament special.

Deosebit de precaute trebuie să fie în special persoanele în vârstă sau care au alte boli, respectiv sistemul imunitar sensibil. Riscul de îmbolnăvire există indiferent de vârstă, sex, etc. – dar simptomele sunt mai grave pentru următoarele grupuri:

 • Persoanele cu vârstă avansată (deja începând cu 50 de ani)
 • Persoanele care au boli pulmonare cronice, de exemplu bronhopneumopatie obstructivă cronică. Întrucât coronavirusul atacă plămânii care sunt deja afectaţi de boala cronică, simptomele sunt mult mai puternice.
 • Persoanele care au diabet zaharat (tip 1 şi tip 2)
 • Persoanele cu sistemul imunitar slăbit. În această categorie intră diverse boli şi factori care influenţează sistemul imunitar. De la persoanele care au probleme cu ficatul sau rinichii, persoanele cu boli autoimune (astm, scleroză multiplă, boala crohn) şi până la bolnavii de HIV, SIDA sau cancer – cine are sistemul imunitar slăbit, face parte din grupurile de risc.
 • Persoanele care au boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, defecte ale valvelor cardiace etc.
 • Dintre persoanele decedate, majoritatea sunt de sex masculin.

Măsuri de precauţie ca să nu te infectezi

Indiferent dacă faci parte din grupurile de risc sau nu, trebuie să iei anumite măsuri de precauţie. Pentru a te proteja pe tine, dar şi persoanele din jurul tău.

Iată ce spun experţii că trebuie să faci pentru a preveni îmbolnăvirea:

 • Păstrează o distanţă de 1-2 metri faţă de alte persoane – în special faţă de persoanele care suferă de infecţii respiratorii acute, tuşesc şi/sau strănută.
 • Evită locurile unde se află multe persoane, mai ales în spaţii închise şi/sau mici.
 • Spală-te des pe mâini cu săpun! S-a dovedit ştiinţific că săpunul ucide virusul, deci e foarte important să te speli cu regularitate (mai ales dacă ai atins persoane, obiecte sau suprafeţe care ar putea fi infectate). >> Cum te speli corect pe mâini
 • Nu îţi atinge faţa, gura, nasul şi ochii cu mâna, dacă nu te-ai spălat pe mâini. Infectarea are loc prin mucoasa din gură, nas şi ochi, deci nu te atinge în aceste locuri decât dacă ţi-ai spălat bine mâinile.
 • Evită să dai mâna cu alte persoane. Saluta atunci când întâlneşti pe cineva sau intri într-o încăpere, dar fără a da mâna.
 • Curăţă regulat cu soluţii pe bază de alcool sau clor suprafeţele pe care s-ar putea afla virusul (de exemplu fiindcă a strănutat în încăpere o persoană cu coronavirus).
 • Nu lua fără prescripţie medicală medicamente antivirale sau antibiotice.
 • Acoperă-ţi nasul şi gura atunci când tuşeşti sau strănuţi. Ideal ar fi să foloseşti batiste de unică folosinţă (şerveţele). O alternativă este să strănuţi/tuşeşti în cot, respectiv în partea de sus a braţului: îţi îndoi braţul şi tuşeşti/strănuţi acolo. Nu strănuta în palmă (sau dosul palmei) decât dacă poţi imediat să te speli cu săpun sau să îşi dezinfectezi mâinile! Altfel rişti să contaminezi şi alte persoane sau suprafeţe.
 • Foloseşte mască de protecţie (respiratorie) numai dacă suspectezi că te-ai îmbolnăvit sau dacă ai contact cu persoane bolnave. Pe lângă faptul că nu orice mască ajută împotriva virusului, folosirea excesivă a măştilor face ca acestea să le lipsească persoanelor care chiar au nevoie de ele. În special în cazul măştilor chirurgicale, medicii rămân fără materialele necesare pentru operaţii.

Coronavirus – simptome

Multe persoane infectate cu coronavirus nici nu ştiu că îl au – fie pentru că lipsesc simptomele, fie pentru că bolnavii cred că au doar gripă sau o banală răceală. Într-adevăr, diferenţele dintre gripă şi coronavirus sunt minore. Dar răceala sau guturaiul au alte simptome. Ţi le prezentăm pe toate mai jos. Dacă suspectezi că ai coronavirus, îţi recomandăm să contactezi autorităţile (de exemplu sunând la serviciul de urgenţă 112).

Simptome coronavirus:

 • febră mare (des)
 • tuse, în special neproductivă, seacă (des)
 • stare de oboseală (uneori)
 • respiraţie grea, dispnee (uneori)
 • dureri ale membrelor – muşchi şi articulaţii (uneori)
 • dureri în gât (uneori)
 • dureri de cap (uneori)
 • diaree (rar)
 • nas înfundat, secreţie de mucus nazal în exces (rar)
Simptome coronavirus
Simptome coronavirus

Virolog german: „Am descoperit simptome noi”

Virologul german Hendrik Streeck conduce Institutul de Virologie din cadrul Clinicii Universitare Bonn. Înainte de începutul pandemiei, virologul şi echipa sa lucrau la un vaccin împotriva HIV, dar acum încearcă să combată coronavirusul. Streck a consultat peste 100 de pacienţi infectaţi cu coronavirus şi care aveau simptome uşoare.

Într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, virologul descrie ce noi simptome a descoperit: „Aproape toate persoanele infectate cu care am vorbit – şi asta e valabil pentru cam două treimi – spun că le-au lipsit câteva zile simţul olfactiv şi cel gustativ. S-a ajuns atât de departe încât o mamă nu a simţit mirosul scutecului plin al copilului. Alţii nu au mai simţit mirosul şamponului, iar mâncarea a început să aibă un gust fad. Când apar aceste simptome, nu ştim să spunem cu exactitate – dar credem că mai târziu în timpul infecţiei.”

Unde pot să fac un test la cerere?

Testul nu se poate face la cerere. Există un număr limitat de kituri pentru testare. În plus, e nevoie de specialişti care analizează probele în laborator, iar numărul acestor persoane e şi el redus. Prin urmare, testul nu se face la cerere – ci doar la indicaţia medicilor specialişti, atunci când există motive serioase pentru a crede că o persoană e infectată.

Cât de des să mă spăl pe mâini?

După cum scriam mai sus, e foarte important să te speli regulat pe mâini. Dar asta nu înseamnă că spălatul pe mâini trebuie să devină obsesiv. Important este să te speli de fiecare dată când atingi persoane, obiecte şi suprafeţe care ar putea fi infectate. De exemplu după ce mergi cu mijloacele de transport în comun, după ce dai mâna cu alte persoane etc.

În cazul în care trebuie să te speli foarte des prin natura jobului (în gastronomie, patiserie etc.), e indicat să foloseşti un săpun cu PH neutral, care nu irită şi nu usucă pielea.

Trebuie să folosesc dezinfectant?

Şi da, şi ba. Din datele pe care experţii le deţin până acum, este suficient să te speli pe mâini cu săpun. Nu te spăla des pe mâini cu dezinfectant! În afară de faptul că usucă sau irită pielea, folosirea în exces poate duce la distrugerea sistemului natural de apărare al pielii. În plus, cercetătorii au constatat că duce la o îmbătrânire mai rapidă a pielii.

Suprafeţele le poţi spăla cu dezinfectant pe bază de clor sau alcool – folosind întotdeauna mănuşi de protecţie! Dacă crezi că ai intrat în contact cu persoane infectate, hainele, lenjeria de pat etc. trebuie spălate la cel puţin 60 de grade şi eventual cu un detergent dezinfectant.

În ceea ce priveşte soluţia în sine (indiferent ce speli cu ea): e foarte important ce dezinfectant foloseşti! Unele soluţii sunt antibacteriene – deci ajută împotriva bacteriilor, dar nu a virusurilor. În plus, pentru a fi eficientă, soluţia trebuie să conţină cel puţin 62 de procente de etanol (deci alcool 62%).

Pot folosi votcă, whisky şi alte băuturi alcoolice ca dezinfectant?

E indicat să nu foloseşti băuturi alcoolice în loc de soluţie dezinfectantă. Pe lângă faptul că e mai ieftin să cumperi alcool medicinal (spirt) sau alte soluţii dezinfectante, cele mai multe băuturi alcoolice nici nu dezinfectează. După cum scriam mai sus, pentru ca o soluţie să dezinfecteze, e nevoie de o concentraţie a alcoolului de cel puţin 62 de procente.

Berea şi vinul sunt departe de a atinge acest procentaj. Nici măcar votca nu are efect dezinfectant: mărcile populare conţin, în mod normal, între 35-50% alcool. Whisky-ul nu este nici el bun: cele mai multe mărci au o tărie alcoolică de 40%, doar puţine trec de 60%. Ginul, brandy, ouzo, romul, tequila – toate ajung la cel mult 60% alcool.

Unele băuturi româneşti pot fi ceva mai tari. Dar chiar şi răchia, ţuica, pălinca (făcute în casă sau nu) au, în general, în jur de 60% alcool. În plus, dacă sunt făcute în casă, nici măcar nu ştii cu exactitate care e concentraţia de alcool.

Printre puţinele băuturi care trec de 62% alcool se numără Stroh 80, marca de rachiu Everclear (95%), unele mărci de absint, mărcile de votcă Devil Springs, Pincer Vodka, Good Ol’ Sailor şi Balkan, romul Bacardi 151 şi Sunset rum, precum şi ediţia de whisky single malt Bruichladdich X4 (92%).

Foto: Pixabay/Pexels

Ce să faci şi ce e interzis dacă suspectezi că ai virusul

Înainte de a intra în panică, pune-ţi următoarele întrebări:

 1. Ai vreunul dintre simptomele enumerate mai sus, în special febră şi tuse (seacă)?
 2. Ai fost, în ultimele 14 zile, în vreuna din zonele puternic afectate de virus (China, Italia, Iran, Franţa, Spania etc.)?
 3. Există posibilitatea să fi intrat în contact cu o persoană bolnavă?

Dacă răspunzi pozitiv la cel puţin una dintre întrebări, motivele sunt justificate. Dacă răspunzi la toate negativ, şansele să ai coronavirus sunt reduse.

În cazul în care suspectezi că ai virusul – de exemplu fiindcă ai fost într-o zonă afectată sau fiindcă ai intrat în contact cu o persoană infectată – e foarte important să anunţi autorităţile. Trebuie să suni la serviciul de urgenţă 112 şi să spui neapărat că s-ar putea să ai coronavirus. E foarte important să menţionezi acest lucru, pentru că vehiculul şi personalul medical care te preiau trebuie să fie special echipate. Altfel, se pot îmbolnăvi şi doctorii, asistentele, alţi pacienţi etc. În plus, rişti să plăteşti amendă sau să te alegi chiar cu dosar penal dacă ascunzi aceste informaţii (inclusiv că vii din Italia etc.).

Foarte important: nu merge la medicul de familie şi nici la Urgenţe dacă crezi că ai coronavirus! Medicii de familie nu sunt pregătiţi pentru astfel de cazuri: nu au materialele necesare, nu au o zonă de carantină etc. Din contră, cât timp stai în sala de aşteptare, îmbolnăveşti şi alte persoane, care deja sunt slăbite din cauza altor boli. Nici la Urgenţe nu mergi „de capul tău”. Chiar dacă e un spital cu zonă de carantină, până te vede medicul şi îi spui ce ai, îmbolnăveşti alte persoane. Nu în ultimul rând, inclusiv pe drumul până acolo poţi infecta alte persoane.

Dacă suspectezi (în mod serios şi justificat) că ai coronavirus, sună la Ambulanţă şi nu intra în contact cu alte persoane, nu ieşi din casă etc. În cazul în care locuiesac şi alte persoane cu tine, nici ele nu ar mai trebui să iasă din casă.

În numerele de bolnavi anunţate sunt incluşi şi cei deja vindecaţi?

Da. Numerele pe care le auzi la televizor, la radio sau le vezi în internet şi ziare reprezintă persoanele testate pozitiv. Dar asta nu înseamnă că acesta e numărul de bolnavi care există în momentul X într-o anumită ţară. În primul rând, unii dintre bolnavi s-au însănătoşit între timp (sau, în cazuri mai rare, au decedat). În al doilea rând, probabil există mai mulţi bolnavi, dar care nu au fost (încă) testaţi.

Cel mai uşor urmăreşti aceste cifre folosind harta live coronavirus. Acolo găseşti şi cifrele pacienţilor care s-au vindecat deja – în total în lume, dar şi pentru fiecare ţară în parte.

Cu verde: numărul pacienţilor care s-au vindecat deja

Coronavirus: Trebuie să îmi fac provizii?

În România, numărul bolnavilor este redus, dar creşte. În momentul publicării acestui articol, declaraţiile oficiale sunt că nu vor fi închise magazinele, nu intră oraşele în carantină etc. Chiar preşedintele Iohannis a declarat că nu e nevoie să dăm năvală în magazine şi să golim rafturile. Desigur, măsurile luate de autorităţi în perioada următoare vor fi în funcţie de evoluţia virusului.

Tocmai pentru că evoluţia nu este previzibilă. multe persoane preferă să îţi cumpere provizii. Rămâne la latitudinea ta cum vrei să procedezi – dar noi îţi recomandăm să nu cumperi alimente în mod iresponsabil: cantităţi uriaşe şi/sau alimente care se strică repede. Pentru a te ajuta, am publicat şi o listă cu provizii necesare pentru 14 zile.

Există un medicament sau un vaccin împotriva coronavirusului?

Pacienţii infectaţi primesc medicamente sau diverse tratamente, dar acestea au fost create pentru alte boli. Se pare, de exemplu, că anumite medicamente anti-HIV ajută şi în cazurile de coronavirus.

Dar nu există, momentan, un medicament sau un vaccin special împotriva coronavirusului, care să fie deja disponibil. Între timp, au apărut informaţii despre posibile medicamente, dar acestea sunt – în cel mai bun caz – în stadiul de testare. Probabil va mai dura cel puţin câteva săptămâni până va exista un medicament.

În ceea ce priveşte un vaccin pentru a preveni infectarea cu coronavirus, experţii se aşteaptă să aibă unul cel mai devreme peste un an.

E nevoie să evit chinezii?

Cea mai mare tâmpenie pe care am auzit-o şi citit-o zilele acestea – şi pe care am vrut neapărat să o abordăm. Evitarea chinezilor, a asiaticilor, eventual a italienilor doar din cauza naţionalităţii nu e o dovadă de precauţie, ci una de rasism. Coronavirusul nu alege după rasă, naţionalitate, sex sau alte criterii de acest gen. Epidemia a început în China, dar asta nu înseamnă că toţi chinezii sunt purtători ai virusului (mulţi dintre cei care se află în Europa/România probabil nici măcar nu au fost în China în ultimul an).

Din păcate, pandemia aceasta le dă apă la moară ultranaţionaliştilor şi rasiştilor. Dar este absolut clar (în caz că mai trebuie să menţionăm asta…) că virusul nu este luat sau răspândit doar de un anumit grup etnic sau de un anumit popor.

Evită toate persoanele care vin din zonele afectate puternic sau care au simptome – indiferent de culoarea pielii, de naţionalitate etc.

Coronavirus: Ce locuri trebuie evitate?

Printre măsurile de prevenire a îmbolnăvirii se numără şi evitarea contactului cu persoane care ar putea fi bolnave, respectiv păstrarea unei distanţe de 1-2 metri faţă de alte persoane. Prin urmare, e foarte important să eviţi locurile aglomerate. Este vorba atât despre spaţii închise (muzee, cluburi, baruri, etc.) cât şi despre spaţii deschise (pieţe, puncte de interes turistic).

Încearcă să nu mai foloseşti nici mijloacele de transport în comun. Dacă ai de mers doar 2-3 staţii cu tramvaiul, alege să mergi pe jos (dacă nu te împiedică vreo boală). Întrucât temperaturile au început să urce, o alternativă ar fi să foloseşti bicicleta. În cazul în care nu se poate altfel şi trebuie neapărat să mergi cu tramvaiul, metroul etc., nu uita să te speli pe mâini cu săpun atunci când ajungi la destinaţie.

Nu în ultimul rând, foloseşte mai rar sau deloc ascensorul. Chiar şi dacă eşti singur(ă) în lift, poţi contracta virusul – de exemplu atingând pereţii spaţiului extrem de restrâns sau apăsând pe butoane.

Carantină / autoizolare: ce trebuie să faci şi ce e interzis

În aceste zile, multe persoane trebuie să stea acasă, în carantină, sau decid singure să se izoleze. Mai jos găseşti câteva sfaturi şi interdicţii pentru cazul în care te afli în carantină/autoizolare acasă:

 • Ţine un jurnal în care notezi zilnic temperatura corpului. Dacă faci febră, poate fi un simptom al îmbolnăvirii cu coronavirus.
 • Dacă autorităţile sunt cele care ţi-au cerut să stai în casă, urmează cu stricteţe eventualele informaţii pe care le-ai primit de la reprezentanţii acestora.
 • Dacă locuieşti la bloc sau într-o vilă cu o casă a scării comună cu alte persoane, nu ai voie să părăseşti locuinţa.
 • În cazul în care locuieşti într-o casă cu grădină/curte, unde nu rişti să îmbolnăveşti alte persoane, poţi să ieşi în grădină/curte.
 • Dacă nu locuieşti singur(ă), toate persoanele care locuiesc cu tine (familie, colegi de apartament etc.) trebuie să intre şi ele în carantină/autoizolare. Desigur, există o excepţie atunci când te-ai autoizolat pentru a te feri de virus, fără să fii tu suspect(ă).
 • În cazul în care ţi se livrează mâncare la domiciliu, dacă vine poştaşul, ai rugat pe cineva să îţi facă unele cumpărături etc., produsele trebuie lăsate în faţa uşii. E foarte important să anunţi aceste persoane că poate ai virusul. Şi să iei produsele din faţa uşii, după ce persoana a plecat.
 • Un element de care mulţi uită este gunoiul. Dacă eşti suspect(ă) sau dacă s-a confirmat că porţi boala, e foarte important să foloseşti pungi/saci de gunoi care se pot lega. Găleata în care pui un ziar sau alte asemenea variante insalubre sunt excluse! În special dacă arunci la gunoi batiste de unică folosinţă riscul este foarte ridicat ca virusul să se răspândească. Gunoiul nu îl vei arunca tu, ci îl vei scoate în faţa uşii, rugând pe cineva să îl ducă la tomberon. Persoana respectivă trebuie să poarte mănuşi, eventual mască, şi să se spele pe mâini după ce a aruncat gunoiul.
Foto: Pixabay/Tumisu

Copiii sunt imuni la coronavirus – e adevărat?

Fals. Copiii nu sunt imuni la coronavirus, dar simptomele sunt mult mai slabe sau chiar inexistente în cazul copiilor. În cazul în care un copil e infectat, le poate transmite virusul altor persoane, chiar dacă el însuşi nu manifestă vreun semn că ar fi bolnav.

Dintre copii, cei mai vulnerabili sunt bebeluşii – reiese dintr-un studiu publicat de medicii chinezi. În timp ce majoritatea copiilor nu dezvoltă simptome grave, la bebeluşi boala se manifestă mai dur.

Ce fac cu copiii dacă e închisă şcoala/grădiniţa? Îi trimit la bunici?

Sub nicio formă nu trimite copiii la bunici! Persoanele în vârstă sunt cele mai sensibile la coronavirus. Copiii în cele mai multe cazuri nici nu au simptome, dar poartă şi transmit virusul. Dacă îi duci la bunici, e riscul mare ca bunicii să se îmbolnăvească grav.

Guvernul a anunţat între timp că părinţii pot rămâne acasă pentru a avea grijă de copii – urmând ca în perioada acestui concediu să primească 75 de procente din salariu (dar maximum 75% din salariul mediu brut pe economie). Beneficiază de acest ajutor familiile cu copii de cel mult 12 ani, respectiv 18 în cazul copiilor cu handicap. Per familie, doar unul dintre părinţi poate lua acest tip de concediu. Sunt excluşi părinţii care îşi pot exercita activitatea profesională de acasă.

De asemenea, familiile care au un venit total de cel mult 3.500 RON pot primi bani pentru o bonă.

Ambele măsuri vor fi pentru o perioadă limitată. Guvernul va fi cel care decide până la ce dată se poate sta în concediu în aceste condiţii, respectiv până când putem angaja o bonă.

Se transmite coronavirusul de la femeia gravidă la făt?

Datele despre noul coronavirus sunt încă prea puţine pentru a da un răspuns clar la această întrebare. Până acum, au existat doar 20 de cazuri de femei însărcinate care s-au îmbolnăvit, toate în China. Din informaţiile transmise de medicii chinezi, nu au existat probleme: fătul nu a contractat boala, nu a suferit vreo anomalie şi nici nu au existat avorturi spontane.

Coronavirus: Pot să lipsesc de la serviciu?

Răspunsul la această întrebare îl afli de la şeful tău / şefa ta. Noi nu putem da un răspuns pauşal, pentru că fiecare companie sau instituţie ia propriile măsuri în această situaţie. Desigur, interesul principal al acesteia va fi să asigure o funcţionare cât mai normală a unităţii.

În cazul corporaţiilor (multinaţionale), mulţi angajaţi lucrează de acasă. Dacă ai un job care ţi-ar permite să lucrezi de acasă şi ai mijloacele necesare pentru a lucra, comunica cu echipa etc., abordează-ţi superiorii. Poate îţi vor permite să lucrezi de acasă. Desigur, anumite meserii sunt excluse: este logic, de exemplu, că un ospătar sau o ospătăriţă nu va putea lucra de acasă.

Desigur, există şi opţiunea de a-ţi lua concediu (cu sau fără plată, în funcţie de zilele libere pe care le mai ai). De asemenea, dacă ai copii în vârstă de cel mult 12 ani, poţi beneficia de programul menţionat mai sus.

Se anulează deplasările în interes de serviciu?

Aceasta este încă o întrebare la care nu există un răspuns pauşal. Dacă deplasările sunt către Italia, China sau alte zone care vor intra în carantină, evident nu vei putea face deplasarea. Dacă e vorba despre alte zone, decizia o vor lua superiorii tăi.

Trebuie să anulez concediul sau o excursie planificată?

Depinde. Dacă urma să călătoreşti înspre zone aflate în carantină, trebuie să anulezi călătoria – dacă nu cumva a fost deja anulată de către organizatori. Şi dacă mai ai cumva rezervare la hotel, cel mai probabil nu vei reuşi să călătoreşti, fiind anulate zborurile, trenurile etc. Chiar şi în cazul în care nu există probleme privind transportul sau cazarea, îţi recomandăm să nu faci acum concediu/excursii în zonele puternic afectate.

Dacă, în schimb, este vorba despre excursii sau concediu în alte zone, care momentan nu sunt afectate, nu e nevoie să anulezi. Dar:

 • Asigură-te că nu trebuie să faci escală în sau să treci prin ţări afectate.
 • Verifică regulat informaţiile publicate de Ministerul Afacerilor Externe privind călătoriile.
 • Urmăreşte informaţiile autorităţilor privind măsurile anti COVID-19 (atât din România cât şi din ţara respectivă).

În cazul călătoriilor care au loc abia spre sfârşitul anului, rămâne la latitudinea ta dacă vrei să anulezi voiajul sau mai aştepţi să vezi cum evoluează situaţia. Recomandarea ar fi să nu anulezi încă, pentrucă aceste anulări în masă (fără să fie încă nevoie) afectează puternic industria turismului.

Foto: Pixabay

Primesc înapoi banii pentru biletul de avion, hotel, concerte, etc.?

Şi aici, răspunsul depinde de diverşi factori. Cel mai bine este să te interesezi direct la compania aeriană, la hotel, etc.

Rezervarea la hotel o poţi anula în funcţie de regulamentul hotelului. În cele mai multe cazuri, dacă anulezi cu cel puţin 24 sau 48 de ore înainte, nu trebuie să plăteşti penalizări. Veşti bune pentru persoanele care au rezervat o locuinţă prin Airbnb. Conducerea companiei a anunţat că cei care anulează rezervarea vor primi înapoi suma completă. Fără a se aplica penalizări.

Dacă ai încheiat o asigurare atunci când ai cumpărat biletul de avion, poţi oricând să schimbi data călătoriei sau să renunţi la bilet, primind banii înapoi. Dar cei mai mulţi dintre noi nu încheie o astfel de asigurare – de aceea trebuie să întrebi direct la compania aeriană dacă primeşti banii înapoi. Unele companii (printre care Lufthansa, Air France, British Airways, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Air Dolomiti) au anunţat măsuri speciale. Astfel, biletele cumpărate pot fi returnate sau ai posibilitatea să schimbi data fără a plăti penalizări. Condiţiile depind de la o companie la alta (biletele trebuie să fie cumpărate într-o anumită perioadă, cererea de returnare/modificare trebuie făcută înainte de data călătoriei iniţiale etc.).

O informaţie pentru clienţii Wizzair: compania a anunţat că aceştia vor primi 125% din costul biletului anulat. Dar nu în bani, ci sub formă de credit Wizzair, suma putând fi folosită pentru a cumpăra mai târziu bilete de avion.

În cazul în care ai cumpărat bilete pentru o excursie organizată de o agenţie de turism, trebuie să afli care sunt condiţiile (contractuale) ale agenţiei. În cel mai rău caz, nu vei putea recupera banii (sau avansul). Dar merită să încerci să recuperezi măcar parţial suma.

Există despăgubiri dacă se anulează evenimente?

În cele mai multe cazuri, atunci când se anulează concerte, expoziţii etc., banii sunt returnaţi (dar nu e o regulă). Dacă nu se anulează, ci doar se amână evenimentul, în mod normal ai posibilitatea să alegi dacă vrei să participi în acea dată sau preferi să primeşti banii înapoi. Ceea ce nu ţine de organizatorii concertului, festivalului etc. ar fi eventualele costuri de călătorie sau hotel ( de exemplu dacă voiai să mergi la un festival rock în străinătate). Trebuie să te ocupi tu de anularea rezervării şi de recuperarea banilor.

Coronavirus: Am voie să merg la sală, saună, bazin?

Dacă doreşti să mergi neapărat la sală, este foarte important să te asiguri că acolo există dezinfectant (special împotriva virusurilor!) sau aduci tu dezinfectant de acasă. Atunci când foloseşti aparatele de la sală, intri în contact cu multe suprafeţe care ar putea fi contaminate. Deci e foarte important să le ştergi – atât înainte cât şi după ce ai folosit aparatul!

Coronavirusul este sensibil la căldură. În saună fiind temperaturi ridicate, el supravieţuieşte mai greu. Dar saunele sunt spaţii mici, în care nu îţi recomandăm să stai dacă sunt şi alte persoane. În ceea ce priveşte bazinul, nu există informaţii cum că virusul s-ar transmite prin apă. Dar şi aici sunt multe persoane într-un spaţiu închis.

În principiu, îţi recomandăm să găseşti alte activităţi sportive, care se pot practica acasă sau în aer liber (în afară de sporturile în echipă). Dacă ai, de exemplu, o bicicletă de fitness acasă, foloseşte acea bicicletă.

Se poate îmbolnăvi şi câinele meu sau pisica mea?

În general, se consideră că animalele de companie nu se îmbolnăvesc de coronavirus. Totuşi, în Asia a existat şi cazul unui câine care a luat virusul de la stăpânul său. Pentru a evita o contaminare, e important să nu laşi animalul să lingă suprafeţe care ar putea fi contaminate. Respectiv să renunţi la pupici, să nu laşi câinele să îţi lingă mâinile sau faţa etc.

Dacă am avut virusul sunt imun(ă) sau mă pot îmbolnăvi de 2 ori?

În mod normal, persoanele care au avut coronavirus şi s-au însănătoşit devin imune. A existat, însă, şi un caz în care un bărbat s-a îmbolnăvit şi a doua oară. Prin urmare: dacă se va întâmpla să iei coronavirus, după însănătoşire e indicat să fii în continuare precaut(ă).

În unele ţări, rata mortalităţii este mai mare. E virusul mai puternic?

Momentan, coronavirusul nu a suferit nicio mutaţie – deci este acelaşi virus, cu aceeaşi putere, în toate statele afectate. În plus, nu există informaţii sau dovezi că un anumit popor sau o anumită etnie ar fi imună sau mai sensibilă la coronavirus.

Diferenţa provine din numărul de cazuri testate, confirmate, înregistrate. Dacă într-o ţară au murit 3 persoane, dar au fost testate şi confirmate în total doar 10 cazuri, atunci rata mortalităţi este de 30%. Dar poate că în ţara respectivă sunt mult mai mulţi bolnavi care nu mor – doar că nimeni nu i-a testat şi nu a confirmat cazurile. Un exemplu ar fi Coreea de Sud, despre care se crede că are puţini bolnavi. De fapt, are în total (la data de 13.3.2020) în jur de 8.000. Dar suma pare neînsemnată, având în vedere că sunt sute de mii de persoane testate (Coreea de Sud testează 15.000 de persoane pe zi).

Un alt factor care influenţează rata mortalităţii este situaţia sistemului sanitar din fiecare ţară. Dacă sistemul sanitar nu face faţă, dacă nu există posibilitatea de a ţine pacienţii în carantină, de a-i ventila, etc. – atunci desigur se vor îmbolnăvi mai multe persoane şi există şi şanse mai mari ca ele să decedeze, neputând fi tratate de medici.

Ți-a fost de folos acest articol și nu vrei să ratezi informațiile interesante pe care le publicăm? Abonează-te pentru a primi prin e-mail articolele noi:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!