Cum te speli pe mâini în mod corect

În special de când a început epidemia de coronavirus, auzim peste tot că e foarte important spălatul pe mâini. Iată cum te speli pe mâini în mod corect.

Deşi pare un lucru banal, cei mai mulţi dintre noi nu se spală corect pe mâini. Mai ales atunci când ne grăbim, ne spălăm pe mâini repede şi doar cu apă. Dar acest mod de a ne spăla pe mâini nu ne fereşte de anumiţi microbi. Diverse virusuri, bacterii şi ciuperci rămân pe mâinile noastre şi riscăm să ne îmbolnăvim. De aceea este foarte important să ştii cum să te speli pe mâini corespunzător.

Spălatul pe mâini în mod corect

Iată ce trebuie să faci când te speli pe mâini:

  • Foloseşte săpun! Spălatul doar cu apă (chiar dacă e caldă/fierbinte) nu este la fel de eficient ca spălatul cu săpun. Nu contează dacă e solid sau lichid – ambele sunt la fel de eficiente.
  • Nu îţi spăla doar palmele şi dosul palmelor. E important să îţi freci cu apă şi săpun toate degetele (nu uita degetul mare). În plus, trebuie neapărat să te speli şi între degete, respectiv să speli şi vârful degetelor şi unghiile.
  • Spală-ţi şi încheieturile mîinilor. În special dacă ai umblat cu lucruri murdare, e indicat să speli chiar întregul antebraţ. Deci nu ezita să îţi sufleci mânecile şi să te speli bine (inclusiv cu săpun) până la coate.
  • Spălatul pe mâini trebuie să dureze aproximativ 30 de secunde, în care îţi freci bine mâinile cu săpun şi apoi le clăteşti bine cu apă. Dacă îţi este mai uşor aşa decât să numeri secundele: cântă de două ori cântecelul „Happy Birthday to you” în timp ce te speli.
  • Când nu eşti acasă, evită să te ştergi cu prosopul din pânză, dacă ştii că îl folosesc şi alte persoane. În special în toaletele publice, şterge-te cu şerveţele. Aparatele de uscat care suflă aer nu sunt nici ele recomandate: s-a constatat că împrăştie bacterii.
  • Cine se spală foarte des pe mâini (de exemplu fiindcă lucrează în domeniul gastronomic), trebuie să utilizeze un săpun cu PH neutral, pentru a evita uscarea pielii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!