Ouă vopsite natural: Cum faci ouă de Paşte fără chimicale

Ouăle vopsite nu pot lipsi de pe masa de Paşte. Indiferent că e vorba despre ouă roşii sau de altă culoare, află cum faci ouă vopsite natural, fără chimicale.

Chiar dacă nu au aceeaşi culoare puternică precum cea dată de vopseaua pentru ouă din comerţ, tot mai multă lume preferă să revină la reţetele tradiţionale de vopsire a ouălor de Paşte. Ouă vopsite poţi prepara şi fără a folosi vopsea pe bază de substanţe chimice, ci pur şi simplu folosind plante, legume etc.

Pregătirea ouălor pentru vopsire

Înainte de a trece la vopsirea propriu-zisă, sunt câţiva paşi pe care trebuie să îi urmezi:

 • Dacă pui la fiert ouăle direct după ce le scoţi din frigider, pot să apară crăpături în timpul fierberii. Deci e bine ca ouăle să fie la temperatura camerei. Scoate-le din frigider cu 45-60 de minute înainte de a le fierbe.
 • Fierbe ouăle 7-8 minute.
 • Lasă ouăle la răcit (fără a le băga în apă rece), după care spală-le bine. Trebuie îndepărtate orice impurităţi, urme de grăsime, etc. de pe coajă, ca să nu apară pete când le vopseşti. Dacă e nevoie, foloseşte un burete şi puţin detergent lichid de vase. Iar apoi clăteşte bine ouăle cu apă, ca să nu rămână detergent pe ele.
 • Pregăteşte vopseaua (detalii găseşti mai jos). Ideal ar fi să foloseşti o oală veche sau una care nu are emailul alb, ca să nu rămână urme de vopsea. Pentru o culoare mai intensă şi care prinde mai bine, e indicat să adaugi 2-3 linguriţe de oţet în apa cu care faci vopseaua.
 • Lichidul pentru vopsire îl iei de pe foc. Cu ajutorul unei linguri, introduci ouăle în vopsea. Trebuie să ai suficient lichid cât să acopere ouăle.
 • Întoarce din când în când ouăle, ca să se vopsească uniform.
 • Laşi ouăle cel puţin 30 de minute scufundate în lichid. Durata nu este una fixă: trebuie lăsate până culoarea atinge intensitatea pe care o doreşti. (Pentru culorile închise, poate fi vorba şi de 3-6 ore.)
 • Scoate ouăle şi lasă-le să se usuce. Ca să lucească frumos, unge-le cu slănină sau cu puţin ulei, iar apoi şterge-le cu un şerveţel sau cu o cârpă moale.
Ouă vopsite natural
Ouă vopsite natural (Foto: Pixabay/silviarita)

Ouă roşii, vopsite fără substanţe chimice

În mod tradiţional, ouăle de Paşte sunt roşii. Există câteva metode prin care le poţi vopsi în mod natural în diverse nuanţe de roşu:

 • Ouă vopsite cu coji de ceapă sau boia de ardei – de la portocaliu până la roşu brun

Poţi folosi coji de ceapă galbenă sau roşie pentru a vopsi ouăle. În funcţie de culoarea cojii nevopsite (alb/maroniu) şi de durata vopsirii, cojile de ceapă albă duc la diverse nuanţe de portocaliu şi până la roşu cărămiziu. Cojile de ceapă roşie dau un roşu mai închis. Pentru a obţine vopseaua, fierbi cojile de la 8-10 cepe într-un litru de apă, timp de 20 de minute.

Dacă doreşti un roşu cărămiziu, există şi varianta să foloseşti boia de ardei. Vopseaua se face folosind 3 linguriţe de boia şi jumătate de litru de apă, pe care le laşi la fiert 30 de minute.

 • Ouă vopsite cu sfeclă roşie – roz, roşu închis, vişiniu

Curăţă 3-4 sfecle roşii şi eventual taie-le cubuleţe. Pui sfecla roşie într-o oală cu un litru de apă. Laşi la fiert 30-45 de minute. Se pot folosi ouă cu coajă albă sau maronie, culoarea finală depinzând şi de culoarea oricinală a cojii. Ouăle cu coajă albă se fac roz dacă le laşi doar puţin timp la vopsit. Lăsate mult timp în vopsea, pot căpăta o nuanţă de violet.

Ouă colorate: Aşa obţii alte culori

Pentru culorile de mai jos, e de preferat să foloseşti ouă cu coajă albă. Doar dacă vrei să le vopseşti portocaliu, verde închis sau maro sunt bune şi ouăle cu coaja maronie.

 • Galben deschis, pal: flori de muşeşel, frunze de mesteacăn. 30 g flori de muşeţel/frunze de mesteacăn se fierb 10 minute într-un litru de apă.
 • Galben: şofran, curcuma. 2 linguriţe de praf de şofran/curcuma se pun la fiert cu jumătate de litru de apă.
 • Galben închis, portocaliu: morcov. 250 g morcov tăiat cubuleţe şi un litru de apă se fierb la foc mic 30-40 de minute.
 • Verde: spanac, urzici, mentă. 250-300 g spanac/urzici/mentă se acoperă cu apă (suficient cât să nu scadă prea mult când se evaporă). Se fierbe 30-45 de minute.
 • Verde închis, kaki, maroniu: Frunze de nuc sau coji de nucă. 8-10 frunze de nuc sau coaja verde de la 6-8 nuci se fierb 20-30 de minute într-un litru de apă.
 • Albastru: varză roşie. O căpăţână de varză roşie (fără cotor) o tai cubuleţe sau fâşii. O fierbi în 2 litri de apă, timp de 45 de minute.
 • Violet, mov: afine. 20 g afine, de preferat uscate (alternativ, 30 g afine congelate, date prin blender) se fierb 10 minute într-un litru de apă.
 • Maro: cafea, ceai negru. Pentru maro deschis, foloseşte ceai negru, fiert ca şi cum l-ai bea. Pentru un maro mai închis: 30-50 g cafea, fiartă 20-30 de minute în 2 litri de apă.
 • Gri (inclusiv închis, aproape negru): boabe de soc. Ai nevoie de 250 ml zeamă sau sirop de boabe de soc. Se fierbe cu un litru de apă, 10 minute. Dacă laşi ouăle la vopsit mai multe ore sau peste noapte, nuanţa se apropie de negru.

Poate te interesează şi: Cum se calculează data Paştelui?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!