PlayStation 5: Preţ, jocuri, date tehnice, când apare

PlayStation 5 apare anul acesta, iar Sony a dezvăluit detalii despre noua consolă de gaming. Iată cele mai importante informaţii despre PS5.

PlayStation 5 este o consolă de gaming de ultimă generaţie, care va înlocui modelele PS4 Slim şi PS4 Pro. În internet, circulă multe zvonuri, dar există și unele informații oficiale: în 11 iunie 2020, Sony a prezentat câteva detalii despre următoarea sa consolă. Pentru ca tu să nu fi nevoit(ă) să le cauţi, facem noi aici un rezumat al celor mai importante informaţii. Pe măsură ce ne apropiem de lansarea pe piață, articolul va fi actualiza şi vom adăuga şi alte noutăţi.

PlayStation 5
PlayStation 5

PS5 specs: Specificaţii tehnice

 • Unitate centrală de procesare (CPU): AMD Ryzen™ Zen 2 cu 8 nuclee / 16 fire de execuţie, la 3,5 GHz (frecvenţă variabilă)
 • Unitate de procesare grafică (GPU):  AMD Radeon™ RDNA 2, frecvenţă variabilă, până la 2,23 GHZ (10.28 TFLOPS)
 • Memorie RAM: 16 GB GDDR6 / 256-bit
 • Lăţime de bandă pentru memorie: 448GB/s
 • Stocare: 825 GB pe SSD (realizat special pentru PS5), lăţime de bandă 5,5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (comprimat), viteză de încărcare aprox. 4 GB/s
 • Stocare externă: slot NVMe SSD, port USB pentru HDD (acesta din urmă doar pentru jocuri PS4)
 • Unitate optică: blu-ray ultra HD, până la 100 GB/disc
 • Redare video: compatibilă cu televizoare 4K 120Hz, 8K, VRR (HDMI ver.2.1)
 • Audio: tehnologie audio “Tempest” 3D

Ce îi așteaptă pe jucători:

Este normal ca o consolă nouă să aibă hardware (mult) mai bun decât modelele anterioare. Și PS5 a fost adaptată pentru jocurile mult mai mari, care necesită un spațiu mai mare de stocare, au rezoluție mai mare etc. Tehnologia a fost concepută în așa fel încât să facă față cel puțin jocurilor ce apar în următorii cinci ani.

PlayStation 5 este mult mai rapidă decât modelul precedent. În clipul de mai jos vezi o demonstrație făcută folosind jocul video Spider-Man. O secvență din acel joc care pe PS4 Pro are nevoie de 8 secunde pentru a se încărca, se încarcă pe PS5 în mai puțin de o secundă.

Viteza mare de încărcare ar putea fi folosită în viitor și pentru un serviciu de cloud gaming, cum este Google Stadia. Sony nu a anunțat încă nimic despre un astfel de servciu, dar se știe că a încheiat un parteneriat cu Microsoft. Împreună, cele două companii speră să facă față concurenței reprezantate de Google (Stadia) și de Amazon (care se pare că lucrează la un serviciu propriu de cloud gaming).

Pentru că diferența dintre viteza SSD-ului și a unității optice este mare, instalarea jocurilor va fi obligatorie. Dar se pare că nu trebuie să instalezi jocul complet: vei putea instala doar anumite module, de exemplu doar modulul pentru a juca în mod multiplayer. În cazul în care, totuși, nu îți ajung cei 825 GB, spațiul de stocare poate fi extins. Existând două posibilități: una pentru jocurile noi (PS5) și una pentru jocuri mai vechi (PS4). Deci da, PS5 va fi retrocompatibilă cu multe dintre jocurile de PS4 (detalii și mai jos).

Plecăm din zona hardware și avem și o informație despre software. Anume că interfața va fi complet refăcută, pentru a fi mai informativă. Va oferi tot felul de informații în timp real (misiuni, activitățile altor gameri etc.), fără ca jucătorul să fie nevoit să caute după ele.

Tempest Engine – tehnologie audio 3D revoluţionară

Tehnologia audio este una despre care experții spun că va revoluționa lumea jocurilor video. Este vorba despre o tehnologie audio 3D, numită Tempest Engine. Și care face ca jucătorul să se simtă și mai mult decât până acum în centrul acțiunii. Mark Cerny, care conduce proiectul PS5, explică ce înseamnă acest lucru. Tehnologia actuală poate lucra cu 50 de surse de sunet. Tehnologia nouă a PS5 lucrează cu sute de surse, pe care le redă într-o calitate mult mai bună. Ca exemplu, numește sunetul ploii în jocuri. Până acum, acesta este un singur sunet, simplu. Mulțumită tehnologiei Tempest Engine, sunetul ploii va fi format din sunetele individuale ale picăturilor. Pe care jucătorul le poate percepe altfel inclusiv în funcție de locația sa, de exemplu.

Prin urmare, ceea ce se întâmplă în joc pare mult mai real. În special gamerii care preferă jocurile în realitatea virtuală vor beneficia de acest salt calitativ al tehnologiei audio.

În afară de această tehnologie nouă, Sony aduce încă o noutate: pentru noua consolă, există și căști audio (după cum se vede și din imaginea de mai sus). Acestea se numesc Pulse 3D și sunt wireless (fără fir). Mai multe detalii despre acestea nu au fost publicate încă.

Controller nou: PS5 DualSense

Foto: Sony

Controller-ul Dual-Shock 4 va fi înlocuit de cel numit DualSense. Sense (simț) este cuvântul de ordine și probabil cea mai mare diferență față de modelele anterioare. Sony vrea ca jocurile să pară cât mai reale – nu doar în ceea ce privește sunetul, ci și simțul tactil.

Noul controller (wireless) a fost proiectat să îi transmită jucătorului „feedback haptic”. Pe scurt: jucătorul va simți și cu degetele anumite aspecte din joc. De exemplu tensiunea corzii unui arc atunci când tragi în joc cu o săgeată. Alt exemplu ar fi diferența dintre tipurile de teren sau mediul în care te afli. Să zicem că joci un joc cu mașini de raliu. Dacă ești pe o pistă de asfalt, controlezi ușor butoanele. Dar ele vor opune o oarecare rezistență dacă ești pe iarbă, în noroi etc.

O altă schimbare majoră este microfonul încorporat. Astfel, jucătorii nu mai au nevoie de microfon sau de headset pentru a comunica cu prietenii. Cel puțin pentru conversații scurte pot folosi direct controller-ul. De asemenea, există și o mufă pentru căști. Probabil pentru jucătorii care nu folosesc căștile Pulse 3D, ci alte modele.

Designul a fost îmbunătățit, în special pentru a face ca jucătorii să simtă aparatul mai mic decât este în realitate. În ceea ce privește butoanele, Sony renunță la butonul „Share” – pe care îl înlocuiește cu funcția „Create”. Apar, astfel, noi modalități prin care jucătorii pot crea conținuturi (filmări în timpul jocului etc.).

Nu în ultimul rând, noul controller va dispune de o stație de încărcare, asemănătoare cu cele care există pentru telefoanele mobile.

Design: Cum va arăta PS5?

Deja cu câteva luni înainte de prezentarea făcută de Sony, au apărut pe pagina de internet LetsGoDigital câteva imagini ale unui aparat pentru care Sony a solicitat patentul…

Foto: Sony/LetsGoDigital

… precum și imagini realizate pornind de la un așa-numit dev-kit: un prototip al consolei, pe care l-au primit programatorii, ca să poată realiza primele jocuri pentru PS5.

Foto: LetsGoDigital
Foto: LetsGoDigital

Prototipurile pentru programatori nu au toate funcțiile pe care le are consola finală și deseori se mai schimbă și designul, dispar sau apar porturi suplimentare etc.

Așa s-a întâmplat și cu PS5: designul consolelor primite de programatori nu a fost cel final. În cadrul evenimentului Sony din 11 iunie, a fost prezentată, în sfârșit, versiunea finală. Designul este mult mai elegant. Consola vine în două variante: cea clasică, cu un DVD player încorporat, și versiunea Digital Edition (care ne duce din nou cu gândul la un eventual serviciu de cloud gaming, ca Google Stadia). În afară de controller, PS5 are mai multe accesorii (despre care nu știm încă dacă sunt incluse în preț sau trebuie cumpărate separat): stația de încărcare pentru controller, căști audio, o cameră video (webcam) și o telecomandă.

Iată cum arată PS5 și accesoriile:

Data lansării: Când apare Playstation 5?

Până acum, Sony nu a anunţat data exactă a lansării. Se ştie doar că PS5 va fi disponibilă „la timp pentru sărbători”. Este vorba despre sărbătorile de iarnă, speranţa firmei fiind că lumea va cumpăra consola ca dar de Crăciun.

Prin urmare, lansarea va avea loc între octombrie şi începutul lui decembrie 2020. Ca o comparaţie: PS4 a fost lansată în SUA în 15 noiembrie 2013 şi în multe ţări ale Uniunii Europene în 29 noiembrie. S-ar putea ca românii să aştepte mai mult. PS4 a apărut în România în 29 ianuarie 2014. Deci e posibil ca şi PS5 să apară în România abia la începutul lui 2021.

Întrucât multe evenimente sau lansări din lumea gaming-ului (inclusiv cel de prezentare a PS5) au fost amânate din cauza coronavirusului, probabil te întrebi care e situaţia privind noua consolă. Până acum, Sony susţine că lansarea nu va fi amânată. Dacă se schimbă ceva, vei afla aici informaţiile despre noua dată de lansare.

Foto: Sony

Preţ PlayStation 5: Cât costă PS5?

Preţul noii console PlayStation 5 nu a fost făcut încă public. Probabil pentru că nici Sony nu ştie încă la ce preţ să o vândă, după cum relatează Bloomberg.

Zvonurile care circulă în internet sunt că noul model va costa 499 dolari – o sumă care experţilor li se pare perfect rezonabilă, având în vedere tehnologia folosită şi calitatea consolei. Ba s-ar putea ca PS5 să coste chiar mai puţin. Când a fost lansat modelul PlayStation 4, a costat 399 dolari / 399 euro. Preţul de producţie a fost de 381 dolari, deci firma a câştigat 18 dolari per consolă vândută. Conform informaţiilor deţinute de Bloomberg, costul de producţie a modelului PS5 este de 450 dolari/bucată. Dacă Sony aplică aceeaşi strategie ca cea pentru PS4, modelul nou ar trebui să coste în jur de 470 dolari/bucată. Si rămâne de văzut dacă se va prelua 1 la 1 preţul în euro.

În mod normal, Sony stabileşte preţul în primăvara anului lansării. De data aceasta, însă, se pare că aşteaptă anunţul privind preţul consolei rivale: Xbox Series X. Microsoft ar trebui să publice preţul în iunie 2020. Bloomberg relatează că Sony ia în calcul chiar o pierdere (raportat la preţul de producţie), doar pentru a avea un preţ mai bun sau asemănător cu cel al consolei Microsoft.

În România, există deja un magazin online care listează consola, deşi nu este încă disponibilă. Preţul indicat acolo (dar neconfirmat de alte surse) este de 2499,90 lei. Deci aproximativ 520 euro.

Jocuri pentru PlayStation 5

Deja de câteva luni se știa cu siguranță: pentru PS5, Sony se concentrează asupra jocurilor single player, care au la bază o poveste puternică (după cum declara șeful programatorilor PlayStation, Hermen Hulst, într-un interviu). Prin urmare, ar fi vorba despre jocuri care seamănă ca stil cu The Last of Us, Uncharted, The Witcher.

Cea mai mare parte a evenimentului Sony din 11 iunie a fost dedicată jocurilor. Astfel, au fost prezentate câteva titluri, unele dintre ele urmând să fie exclusive pentru PS5. Iată lista jocurilor anunțate oficial: PlayStation 5: Jocuri video care apar pentru noua consolă

Se știe, de asemenea, că Sony va lansa Ghost of Tsushima și The Last of Us Part II. Acestea vor apărea pentru PS4, dar probabil vor avea și o versiune gândită special pentru PS5. Pe lângă jocurile pe care le lansează chiar Sony, mai sunt și unele ale altor studiouri. Până acum, există informații despre următoarele jocuri care apar pentru PS5:

 • jocuri Ubisoft (pentru PS5 și Xbox Series X): Watch Dogs: Legion, Rainbow Six Quarantine, Rainbow Six Siege, Gods and Monsters, posibil și jocuri noi din seriile Assassin’s Creed și Far Cry.
 • alte jocuri: Gothic (remake), Marvel’s Avengers, Gollum, WRC 9, Dying Light 2, Outriders, Battlefield 6
 • momentan doar zvonuri, jocuri neconfirmate: Starfield, The Elder Scrolls 6

Compatibilitate: Pot juca jocuri de PS4 pe PS5?

După cum scriam și mai sus, pe PlayStation 5 vei putea juca și jocuri de PS4. Consola nu va fi retrocompatibilă chiar cu toate titlurile, dar cu marea majoritate. Din top 100 al celor mai bine vândute jocuri de PS4, aproape toate se pot juca și pe PS5.

PlayStation VR: Va exista şi un nou sistem de realitate virtuală?

Actualul sistem de realitate virtuală, numit pe scurt PSVR, rămâne compatibil și cu noua consolă. Deci vei putea folosi în continuare actualul echipement pentru a juca în realitatea virtuală. În plus există zvonuri cum că Sony ar lucra deja la PSVR 2. Compania nu a confirmat, însă, aceste zvonuri.

Abonează-te pentru a primi prin e-mail articolele pe care le vom publica în viitor:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!