Se schimbă ora: Aşa ţii minte dacă dai ceasul înainte sau înapoi

Ştii că se schimbă ora, dar nu îţi aminteşti dacă trebuie să dai acele ceasului înainte sau înapoi? Un mic „truc” te ajută să ţii minte ce trebuie să faci.

De ce se schimbă ora?

De două ori pe an, se schimbă ora, iar ceasurile se dau înainte sau înapoi cu câte o oră. Acest lucru se face pentru a profita cât mai mult de lumina naturală. Ideea schimbări orei a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar de ea au beneficiat în special ţările industrializate. Muncitorii din fabrici, spre exemplu, puteau lucra mai mult.

Dar nu toate ţările au adoptat această schimbare, iar cele care schimbă ora nu o fac toate în aceeaşi zi. Ţările din zona ecuatorială, de exemplu, nu au aplicat niciodată această idee, pentru că acolo lungimea zilelor/nopţilor nu diferă atât de puternic.

Întrucât multe persoane se plâng că schimbarea le afectează (mai ales psihic), dar şi fiindcă, în vremurile noastre, nu mai este nevoie de lumină naturală pentru ca fabricile să funcţioneze, s-a propus eliminarea acestei practici. Parlamentul European a votat ca, din 2021, să nu se mai schimbe ora. Statele membre ale Uniunii Europene vor decide fiecare pentru sine dacă doresc să păstreze ora de vară sau pe cea de iarnă ca oră standard.

Când se schimbă ora?

Schimbarea orei are loc la sfârşitul săptămânii, în două weekenduri prestabilite din an. Şi se face întotdeauna în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru a nu da peste cap activitatea unor instituţii cu program fix. Dar şi pentru ca uitucii să aibă timp să realizeze că nu au fixat ceasul după ora corectă.

În România, la fel ca şi în alte state europene, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă are loc în ultimul weekend din octombrie. Ceasurile se dau cu o oră înapoi: ora 4:00 devine ora 3:00.

În ultimul weekend din martie, trecem din nou de la ora de iarnă la cea de vară. Ceasurile se dau cu o oră înainte şi ora 3:00 devine ora 4:00.

Dau ceasul înainte sau înapoi? Aşa ţii minte cum procedezi

Pentru a-ţi aminti întotdeauna în ce sens trebuie să muţi acele de ceasornic, gândeşte-te la un local care are terasă:

  • Primăvara se încălzeşte şi angajaţii localului scot mesele şi scaunele afară, deci în faţa clădirii. La fel, tu dai ceasul primăvara în faţă. Ora 3:00 devine ora 4:00.
  • Iarna este frig, clienţii nu mai stau afară. Deci angajaţii bagă scaunele şi mesele înapoi în piviniţă sau unde le depozitează. Şi tu trebuie să dai ceasul înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!