Sfântul Ștefan: Ce sărbătorim în 27 decembrie?

Ortodocșii îl sărbătoresc în 27 decembrie pe Sfântul Ștefan. Dar cine a fost acest sfânt și de ce este atât de important pentru creștini?

Sfântul Ștefan (numele înseamnă „coroană” sau „cunună”) a fost unul dintre ucenicii lui Isus Hristos și este considerat primul martir din istoria creștinismului.

În Ierusalimul antic, apostolii îngrijeau văduve și orfani. Când numărul acestor persoane a devenit foarte mare și apostolii se temeau că nu vor mai avea timp să se dedice credinței și predicii, au căutat șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, care să se ocupe de sărmani. Bărbații au devenit primii diaconi, iar Ștefan era șeful lor, primul arhidiacon.

Pentru că predica public despre învățăturile lui Isus, Ștefan a fost dus de farisei în fața Sinedrului. Acuzat de blasfemie împotriva lui Dumnezeu și a lui Moise, Ștefan a fost condamnat la moarte prin lapidare. A fost scos în afara cetății și acolo a fost lovit cu pietre până a decedat. În timp ce era chinuit, se ruga ca cei care îl loveau să fie iertați.

Sfântul Ștefan a fost primul martir care a murit fiindcă credea în învățăturile lui Isus Hristos. Mormântul său a fost descoperit în anul 415, iar despre osemintele sale se crede că se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Sfântul Ștefan
Sfântul Ștefan

Fiind primul martir și primul arhidiacon din istoria creștinismului, Sfântul Ștefan este sărbătorit de aproape toate ramurile religiei creștine: de ortodocși (27 decembrie), dar și de romano-catolici, luterani și Biserica Anglicană (26 decembrie). Evanghelicii îl prăznuiesc în a doua zi de Crăciun (26 decembrie), atunci când aceasta nu cade duminica. Iar ortodocșii de rit vechi (de exemplu sărbii) au această sărbătoare în 9 ianuarie.

Icoanele îl arată pe Sfântul Ștefan în haine de (arhi)diacon sau deseori ținând o biserică în mână. În unele picturi este prezentat ținând o creangă de palmier (simbol al martirilor) sau înconjurat de pietre.

Nu există tradiții speciale ce țin de această sărbătoare. Există, însă, unele localități în Muntenia, unde se pregătesc cozonaci rotunzi, unși cu miere și numiți „Pâinicile lui Ștefan”. Forma lor amintește de pietrele cu care a fost ucis sfântul. După ce sunt sfințiți, cozonacii se împart la sărmani.

La mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc ziua onomastică în 27 decembrie!

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil: Ce sărbătorim în 8 noiembrie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *