Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil: Ce sărbătorim în 8 noiembrie?

În 8 noiembrie, ortodocşii sărbătoresc Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Îţi explicăm ce înseamnă această sărbătoare.

Chiar şi persoanele care nu merg la biserică ştiu că, în 8 noiembrie, este ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, dată în care persoanele cu nume precum Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela îşi sărbătoresc ziua onomastică.

Dar ştiai că numele complet al acestei sărbători este „Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri”? Prin urmare, nu îi prăznuim doar pe cei doi arhangheli, ci pe toţi îngerii.

Ce este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri?

Îngerii au existat încă înainte de facerea lumii. Atunci când Dumnezeu i-a supus unei încercări, unii dintre ei s-au revoltat, conduşi de arhanghelul Lucifer. În cer a avut loc un război între îngeri. În cele din urmă, Lucifer a căzut în dizgraţie şi a fost alungat (Apocalipsa 12, 7-9).

Conform legendei, Arhanghelul Mihail li s-a adresat atunci îngerilor, spunând „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel ce era cu noi; cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu?” (De altfel, numele Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu”.)

Această întrunire sau consfătuire a îngerilor este soborul pe care îl sărbătorim în 8 noiembrie.

Menţionăm că aceste cuvinte ale Arhanghelului Mihail le veţi găsi citate pe o mulţime de pagini de internet în limba română, cel mai adeasea fiind vorba despre acelaşi text copiat (eventual cu mici modificări). Dar nu veţi găsi niciunde menţionată sursa – pentru că respectivul discurs nu apare în Biblie. În Sfânta Scriptură, Arhanghelul Mihail rosteşte doar patru cuvinte (adresate lui Lucifer): „Domnul să te mustre!” (Iuda 1, 9).

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Mai multe sărbători pentru arhangheli şi îngeri

Această sărbătoare a fost introdusă în secolul al V-lea, iniţial pentru a celebra sfinţirea unei biserici a Arhanghelului Mihail.

Data de 8 noiembrie nu este singura zi în care sunt sărbătoriţi Arhanghelii Mihail şi Gavriil. În calendarul ortodox, mai există alte patru zile dedicate lor (26 martie, 11 iunie, 13 iulie, 6 septembrie). Dar 8 noiembrie este singura zi când îi sărbătorim pe amândoi – plus ceilalţi îngeri.

Şi în alte religii există o mulţime de sărbători dedicate celor doi arhangheli, dar una are caracter asemănător cu cea ortodoxă, fiind sărbătoriţi şi alţi arhangheli sau îngeri. Greco-catolicii sărbătoresc, la fel ca ortodocşii, în 8 noiembrie. Romano-catolicii au această sărbătoare în 29 septembrie – o dată introdusă abia în secolul al XX-lea pentru a-i sărbători în aceeaşi zi pe Arhanghelii Mihail, Gavriil şi Raphael. Biserica anglicană şi cea luterană sărbătoresc tot în 29 septembrie, dar, în cele mai multe parohii, ziua e dedicată şi arhanghelului Uriel.

Arhanghelul Mihail

După cum menţionam mai sus, numele „Mihail” (şi forme asemănătoare, precum Mihai, Mihaela etc.) înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”.

Arhanghelul Mihail este conducătorul armatei de îngeri care a luptat împotriva lui Lucifer. De aceea icoanele îl arată întotdeauna cu o sabie în mână. Totodată, el este ocrotitorul persoanelor bolnave şi cel care îi conduce pe răposaţi spre viaţa veşnică. Este îngerul protector al armatelor creştine, dar şi al multor localităţi sau chiar state (de exemplu Germania).

Tot Arhanghelul Mihail este cel despre care se spune că va anunţa oamenii când vine sfârşitul lumii.

Arhanghelul Gavriil

Numele Gavriil (şi Gabriel, Gabriela etc.) înseamnă „Dumnezeu este puterea mea”.

Cel mai important rol al arhanghelului Gavriil este cel de mesager al Domnului; reprezintă comunicarea lui Dumnezeu cu oamenii. Gavriil a fost cel care a vestit naşterea Fecioarei Maria, a Sfântului Ioan Botezărorul şi a lui Isus Hristos. Prin urmare, este protectorul mesagerilor – în zilele moderne inclusiv al poştei, al diplomaţilor, al persoanelor care lucrează în telecomunicaţii sau mass media.

Le urăm „La Mulţi Ani” tuturor celor care îşi serbează ziua onomastică în această zi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!