Spaghete bolognese – rețeta originală

Spaghetele cu sos bolognese (spaghetti bolognese) sunt foarte îndrăgite și există multe rețete pentru a prepara aceste paste. Însă doar o variantă a fost înregistrată la Camera de Comerț din Bologna, unde își are originile deliciosul sos (ragú bolognese). Iată rețeta originală pentru spaghete bolognese.

Spaghete bolognese – ingrediente (pentru 6 porţii)

  • 300 g carne tocată de vită (nu foarte grasă, dar să aibă și grăsime)
  • 150 g pancetta (bacon)
  • 300 g roșii decojite sau tomate pasate
  • 200 ml vin alb
  • 200 ml lapte (da, lapte)
  • 200 ml supă de vită sau de legume (doar zeama)
  • o ceapă medie
  • un morcov mediu
  • un pătrunjel mediu (rădăcină)
  • 3 linguri ulei de măsline sau 50 g unt
  • o lingură pastă concentrată de tomate
  • sare și piper după gust

Spaghete bolognese – mod de preparare

Durată de preparare: 15 minute | Durată de fierbere: 2 ore și 15 minute

  • Taie ceapa, morcovul, pătrunjelul și panceta în cubulețe mărunte.
  • Pune pancetta (bacon) la prăjit la foc mic, într-o oală de fontă sau într-o tigaie cu fundul gros.
  • Când s-a rumenit pancetta, adaugă uleiul sau untul (atenție, nu ambele!) și apoi legumele tocate. Lasă-le câteva minute la dinstuit.
  • Încă înainte ca ceapa să devină maronie, adaugă carnea tocată. Mărește focul și amestecă încontinuu, până se prăjește puțin carnea. Adaugă apoi vinul și amestecă în continuare, până acesta se evaporă.
  • Adaugă roșiile decojite sau pe cele pasate. Pune un capac și lasă să fiarbă aproximativ două ore. Verifică din când în când mâncarea: când vezi că scade, adaugi supa de vită sau de legume.
  • După aproximativ două ore, adaugă laptele, sare și piper (după gust). Mai lasă la fiert 15 minute.
  • După ce ai adăugat laptele și condimentele, pune la fiert și spaghetele, (pentru patru porții) și fierbe-le după cum este indicat pe ambalaj. Dacă nu știi ce cantitate să folosești, citește articolul nostru Spaghete: Cel mai simplu mod de măsurat o porție.
  • Spaghetele fierte le pui pe farfurie (de preferat, una ușor încălzită), turnând sos deasupra. Alternativ, poți scurge apa spaghetelor din oală, torni sosul peste ele și le amesteci direct în oală. Spaghetele bologneze se servesc cu parmezan ras.

Cantitatea de sos este suficientă pentru patru porții. Dar poți să fierbi și mai puține paste, iar sosul care rămâne îl pui într-un borcan sau caserolă în frigider (sau într-o caserolă, în congelator). Poate fi reîncălzit și servit mai târziu, cu spaghete sau alte paste (penne, fusilli, tagliatelle, pappardelle etc.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *