Tradiții și obiceiuri de Revelion și Anul Nou: Sănătate, noroc și bani în 2020

De Revelion și în prima zi a noului an, sunt anumite lucruri pe care trebuie să le faci sau care sunt interzise, conform tradiției. Iată care sunt acestea.

În întreaga lume există diverse obiceiuri și superstiții legate de noaptea dintre ani sau de prima zi a noului an. Sunt unele lucruri despre care se crede că aduc noroc, sănătate sau bunăstare, iar altele sunt interzise, fiindcă aduc ghinion. Din articolul nostru afli ce e bine să faci de Revelion și în 1 ianuarie, dar și ce trebuie să eviți.

Ca idee principală, nu uita următoarea „regulă”: anul va fi așa cum îl începi. Dacă te distrezi și ești lipsit/ă de griji la trecerea dintre ani, respectiv în 1 ianuarie, așa va fi întregul an.

Tradiții, obiceiuri și superstiții în ajunul Anului Nou, la români

Iată ce este bine să faci în ultima zi a anului și în noaptea dintre ani:

 • Mănâncă pește. Dacă mănânci pește de Revelion, se crede că treci lin în noul an și că depășești ușor obstacolele. Așa cum trece peștele lin prin apă.
 • Poartă haine roșii și ceva nou. În 1 ianuarie, începe un an nou, un ciclu nou . E bine să începi și tu un nou capitol, de exemplu purtând de Revelion ceva nou (haină, poșetă, pantofi etc.). De asemenea, e bine să porți haine în culori vesele. În special culoarea roșie te ferește de rele în noul an și îți aduce noroc și iubire.
 • Fă cât mai mult zgomot la miezul nopții. Acesta este unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Anul nou (nu doar la români, ci și la alte popoare). El are rolul de a speria și îndepărta spiritele rele. De aici provin și alte obiceiuri, cum ar fi folosirea pocnitorilor, petardelor și a artificiilor. Deci: deschide dopul de la șampanie fix la miezul nopții, chiuie sau fă orice îți trece prin cap, numai să fie zgomot.
 • La miezul nopții, ține geamurile și ușa deschise. După cum scriam mai sus, la miezul nopții trebuie făcut zgomot pentru a izgoni spiritele rele. Dar spiritele trebuie să poată ieși din casă – de aceea trebuie deschis măcar un geam. Iar ușa se deschide pentru a lăsa anul vechi să iasă (cu tot cu problemele din trecut) și anul nou să intre în casă.
 • Și usturoiul alungă spiritele rele. Mai există și un alt obicei menit să alunge spiritele rele, dar care este practicat în special la țară: ungerea pragurilor (de la casă, grajd etc.) cu usturoi. La oraș, probabil nu vei dori să îți deranjezi vecinii cu mirosul de usturoi. Totuși, unele persoane au în buzunar sau în poșetă și câțiva căței de usturoi.
 • Prima persoană care îți intră în casă trebuie să fie un bărbat. Aceasta e o superstiție foarte cunoscută, chiar dacă discriminatorie. Dar și bărbații sunt parțial discriminați. Cel mai bine e ca bărbatul care intră să fie brunet, ca să aducă noroc. Despre cei blonzi sau roșcați se crede că nu au o influență pozitivă. Dar cel mai rău e dacă o femeie e prima care îți trece pragul.
 • Poartă bani, grâu și/sau fasole în buzunar sau în poșetă. Pentru a avea parte de bani și de belșug în noul an, se crede că e bine să avem la noi bani și câteva boabe de grâu sau de fasole.
 • Pune-ți o dorință. La fel ca atunci când începi un an nou de viață și sufli în lumânările de pe tortul de ziua ta, este bine să îți pui o dorință și de Anul nou. Dacă nu crezi în dorințe care se îndeplinesc în mod miraculos, măcar propune-ți ceva ce să faci în anul care tocmai începe. De exemplu să renunți la un viciu, să călătorești mai mult, etc.).
 • Femeile nemăritate își visează ursitul. Din bătrâni s-a păstrat ideea că, în noaptea dintre ani, femeile nemăritate își visează ursitul. Pentru asta, ele pregătesc în seara dinaintea Revelionului un vas cu apă, în care pun busuioc, un bănuț și o ramură de măr.

Ce să faci în 1 ianuarie

 • Mănâncă numai carne de porc. În prima zi a anului trebuie să mâncăm carne de porc, nu de pasăre. Porcul râmă numai înainte, iar asta ție îți va aduce spor tot anul.
 • Femeile fac piftii. În multe case, se pregătesc piftiile deja înainte de Revelion. Dar tradiția este alta: femeile trebuie să facă piftii în 1 ianuarie. Așa vor avea tot anul carnea fragedă ca piftia.
Ce trebuie să faci de Revelion ca să-ți meargă bine
Ce trebuie să faci de Revelion ca să-ți meargă bine

Următoarele lucruri trebuie evitate

Lucrurile care trebuie evitate sunt, în mare, aceleași pentru ultima zi din anul care trece și pentru prima din noul an:

 • Exclude carnea de pasăre din meniu! Conform tradiției, în aceste zile nu se consumă carne de pasăre, fiindcă păsările de curte dau pământul înapoi când îl scormonesc. Iar acest lucru se zice că aduce ghinion, întrucât important e să ne concentrăm asupra lucrurilor ce ne stau înainte.
 • Evită strugurii. Treaba cu strugurii este oarecum neclară. Unii spun că trebuie să mănânci 12 boabe de struguri la miezul nopții, ca sa îți meargă bine în toate cele 12 luni ala anului. Dar alții consideră că boabele de struguri reprezintă lacrimi. Prin urmare, cel mai bine ar fi să ignori strugurii: dacă nu îi mănânci, nu îți fac rău. Iar influență pozitivă au și alte mâncăruri, hainele în culori vesele etc.
 • Nu purta haine negre. Că tot vorbim despre hainele în culori vesele: nu te îmbrăca de Revelion și în 1 ianuarie complet în negru. Pentru că îți începi anul de parcă ai fi în doliu – și ziceam că tot anul va fi așa cum îl începi.
 • Nu te certa cu nimeni și nu plânge. Tot pentru a evita neplăcerile în noul an, nu te certa și nu plânge în aceste zile. Altfel, te vei certa și vei plânge tot anul.
 • Nu dormi în noaptea dintre ani. Te înșeli dacă te gândești că cel mai bine e să dormi de Revelion, ca să eviți, astfel, vreo greșeală care îți aduce ghinion tot anul. Cine doarme de Revelion (în special la miezul nopții), tot anul va fi lipsit/ă de vlagă
 • Nu e bine să începi noul an cu datorii, dar nici să cheltui sau să dai bani împrumut. Anul nou trebuie să îl începi fără datorii, altfel vei fi tot anul datornic/ă. Dar nici nu este bine să cheltui bani sau să dai cumva împrumut în 31 decembrie și 1 ianuarie. Se spune că tot anul vei da bani, în loc să agonisești. Prin urmare: dacă ai de returnat o anumită sumă sau dacă vrei să faci cumpărături, fă asta cel mai târziu în 30 decembrie.
 • Nu arunca gunoiul. Nu doar banii trebuie ținuți în casă în 31 decembrie și 1 ianuarie. Regula se aplică tuturor obiectelor, dar chiar și gunoiului. Se crede că, dacă scoți gunoiul în aceste două zile, îți arunci și norocul din casă.
 • Nu invita femei în casă, înainte să îți treacă un bărbat pragul. Revenim la superstiția menționată și mai sus. Ziceam că aduce noroc dacă prima persoană care îți trece pragul e un bărbat (brunet). Deci, pe lista lucrurilor care aduc ghinion: prima persoană care îți intră în casă nu e bine să fie o femeie.

Indiferent dacă crezi sau nu în aceste lucruri și dacă vei respecta obiceiurile enumerate mai sus, îți dorim un an nou fericit și multă sănătate!

În special după Revelion s-ar putea să te intereseze și:

Cum scapi de mahmureală – remedii şi trucuri

Dieta Balerina: Slăbeşti un kilogram pe zi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conţinut protejat!